Kovin moni pakkaa SUP-lautansa talvisäilytykseen syksyn saapuessa ja ilman lämpötilan laskiessa alle kymmeneen. Ja sehän on oikein hyvä, jos aikeissa on lopettaa suppailu säiden viiletessä, mutta mielestäni suppailukautta kannattaa venyttää kuitenkin hieman pidemmäksi, sillä syksy on perin oivaa aikaa suppailla.
Miksi suppailua sitten pitäisi jatkaa syksyllä, saatat kysyä? Mielestäni ainakin seuraavista syistä: Syksyisin vedet ovat tavallista rauhallisempia ja väljempiä kanssasuppailijoiden ja veneilijöiden puuttuessa. Toisaalta syksyinen luonto on erittäin kaunista varsinkin ruska-aikana, joten luonnon kauneutta ja omaa rauhaa kaipaaville syksy on juuri oikea ajankohta suppailla.
Olennaista säänmukainen varustus
Syyssuppailussa olennaista on oikeanlainen varustus ja sopivan vaatetuksen valinta. En halua tässä antaa neuvoja ”oikeaan” syyssuppailupukeutumiseen (sillä sellaista ei ole), mutta muutama perusasia on hyvä muistaa.
Syksyllä vedet ovat jo yllättävän viileitä, joten kannattaa varustautua ja varautua mahdollisen kaatumisen/kastumisen varalta. Tiedän suppailijoita, jotka melovat paljain jaloin ja trikoissa lähes nollakelissä, mutta tunnen myös suppailijoita, jotka pukeutuvat paksuun märkä- tai kuivapukuun jo leppeinä elokuun iltoina. Jokainen kokee kylmän ilman ja veden yksilöllisesti, mutta tervettä maalaisjärkeä kannattaa käyttää, varsinkin jos suuntaa yksin pidemmälle suppailuretkelle.


Itse käytän viileässä (ja kylmässä) säässä useimmiten neopreenitossuja ja juoksuhanskoja, sillä jalkani ja käteni kärsivät eniten viileästä ja kylmästä. Muuten pukeudun suht normaalisti sään mukaan, eli tuulisemmalla säällä märkäpukuun kaatumisen varalta ja tyynellä säällä vaatteisiin, jotka pitävät tuulta.
Itse en ole vilukissa, joten en tarvitse päälleni montaa kerrosta vaatetta. Tärkeintä minulle on suojata paikallaan olevat jalat ja helposti kangistuvat kädet/sormet. Kylmillä säillä suppailuun suosittelen muuten lukaisemaan aikaisemmin kirjoittamani vinkkipostauksen.
Syksyn mukavana puolena on, että suppaillessa ei tule oikeastaan lainkaan hiki (ellei päällä ole liikaa vaatetta). Minä koen tämän aika nautinnollisena. Olen muutenkin syysihminen, joten sikäli syyssuppailu on minulle luonnollinen valinta.
Keskity luontoon
Toinen puoli syyssuppailussa on tietysti luonnon tarkkailu. Jos kesällä ympäröivä luonto pysyy suht samanlaisena, tuo syksy siihen oman mausteensa lähes päivittäin vaihtuvina väreinä. Ruskan saapuminen ja puiden sekä pensaiden väriloisto on SUP-laudalta koettuna aina yhtä upeata. Vielä jos kohdalle sattuu tuuleton ja aurinkoinen päivä, on tiedossa varmasti nautinnollinen suppailukokemus.


Syksy on myös oivaa aikaa tarkkailla lintujen syysmuuttoa ja tämähän onnistuu myös suppailun ohessa, kunhan vain pitää huolen siitä ettei kaadu laudalta taivaalle kuikuillessa. Juuri nyt useat lintulajit suuntaavat kohti lämpimimpiä maisemia, joten yläilmoissa on paljon katsottavaa ja ihmeteltävää. Parhaimmillaan pääsi yli voi lentää tyylikäs lintujen ryhmittymä tai pääset ihailemaan matkaevästä etsivän petolinnun liitelyä.

Itse nautin suuresti lintujen ja luonnon tarkkailusta suppaillessani. Kuten olen jo varmasti useaan kertaan hehkuttanut, hiljaa ja rauhallisesti suppaillessa pääsee todella lähelle luontoa. Ja näin syksyllä kun lintujen pesintä on jo iloisesti ohi, ovat myös linnut rauhallisempia.
Kohti ympärivuotista suppailua?
Suomessa on mahdollista harrastaa suppailua lähes ympäri vuoden ja syyssuppailukautta onkin helppo venyttää aina talveen ja jäiden tuloon saakka. Talvisuppailu (siellä missä jäiden puute sen mahdollistaa) on kuitenkin ihan oma lajinsa, joka ansaitsisi oman kirjoituksensa, joten siitä mahdollisesti tuonnempana.
Mutta nyt on aika nauttia syksystä, ruskasta ja syyssuppailusta. Nautinnollisia syyspäiviä SUP-laudalla siis!
Suppailuterveisin, Antti

P.S. Jos olet kuitenkin päättänyt pistää tämän vuoden suppailukautesi (ja SUP-lautasi) pakettiin, suosittelen lukemaan SUP-laudan ja tarvikkeiden syyshuolto talvisäilytystä varten -kirjoitukseni, josta toivottavasti saat hyviä vinkkejä.