Tuliko ensimmäiseksi SUP-laudaksi valittua kompromissilauta tai optimoitua mahdollisesti hinnaltaan halvemman luokan peli, joka ei välttämättä ominaisuuksiltaan täytäkään tulevaisuuden suppailutarpeita? Vai tuntuuko siltä, että nykyisellä laudalla suppailu ei enää motivoi?
Eipä hätää, ehkä sinulla on vain yksinkertaisesti vääränlainen SUP-lauta käytössäsi ja laudan päivittäminen toisenlaiseen voisi antaa uuden sysäyksen suppailuharrastukseesi. Jos siis mietit SUP-lautasi vaihtamista ja siten päivittämistä, lue ensin alla olevat vinkit, jotta seuraavasta SUP-laudastasi tulisi juuri sinulle sopiva.
Suppailijoita lähes jokaisessa järvessä ja poukamassa
Vuodesta 2021 muodostui täällä Suomessa suppailun osalta yhdenlainen merkkipaalu. Koronan tuomat matkustusrajoitteet ja kuuma kesä muodostivat yhtälön, joka sai ihmiset ostamaan SUP-lautoja niin ahkerasti, että moni kauppa myikin ei-oota jo kesä-heinäkuussa. Tänä kesänä suppailijoita on siten ollut vesillä ennätysmäärä – lähes jokaisessa järvessä ja poukamassa – sillä SUP-lautoja sekä lautapaketteja on myyty enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Moni tämän vuoden suppailijoista on kesän aikana aloittanut suppailuharrastuksensa halvemman hintaluokan SUP-laudoilla, kuten minäkin viitisen vuotta sitten. Ensimmäisenä kokonaisena suppailukautenani, vuonna 2017, huitelin menemään XXL:stä ostamallani Aqua Marina:n Vapor-laudalla erilaisissa olosuhteissa ja vesissä – yhteensä 22 kertaa.
Noina suppailukertoina alkoi mielessäni muhia ajatus laudan päivittämisestä, sillä Vapor ei yksinkertaisesti toiminut niin kuin kokeilemani vuokralaudat, joilla meno oli sulavampaa, nopeampaa ja kevyempää, ja jotka eivät taipuneet samalla tavalla kuin käyttämäni Vapor-lauta.

Itse asiassa tuo laudan taipuminen sai minut miettimään, minkälainen lauta pysyy jäykempänä ja miten jalat pysyisivät kuivempina, varsinkin jos suppailisin viileämmillä keleillä. Pienen Excel-vertailun jälkeen päädyin päivittämään oman SUP-lautani Jobe:n Duna-malliin.
Uuden laudan hankinta
Jos sinä, arvon lukija, mietit kokonaan uuden laudan ostamista, suosittelen lukaisemaan ennen verkkokauppavierailuja ja ostohousuihin hyppäämistä kirjoittamani SUP-laudan ostajan opas -artikkelin. Uutta ja kalliimpaa lautaa ostaessa omat suppailutarpeensa kannattaa analysoida tarkasti, sillä oikeanlaisen SUP-laudan mallin (kova/ilmatäytteinen, allround/touring/racing, käyttötapa etc.) löytäminen tekee suppailusta erittäin nautinnollista.
Suosittelen myös ehdottomasti testaamaan erilaisia SUP-lautamerkkejä ja -malleja vuokrapisteissä tai tuttujen/ystävien luona ennen uuden laudan hankintaa. Mitä useampaa lautaa pääset testaamaan, sitä parempi kuva sinulle muodostuu ihannelaudastasi. Kannattaa myös suoraan kysäistä tuntemattomilta kanssasuppailijoilta lautaa testiin. Samalla voi vaihtaa kokemuksia ja kuulla suosituksia.
Toisaalta, syvällinen keskustelu SUP-lautoja kauppaavan tahon kanssa voi myös olla avain oikeanlaisen lautamallin hankintaan. Minä sain mahtavaa apua ja vinkkejä keskustellessani Lappiksen Harrin kanssa suppailutyylistäni ja -tarpeistani.

Ja mainittakoon vielä käytettyjen lautojen markkinat: monet vuokrapisteet myyvät jokaisen kauden päätteeksi kesän lautojaan hyvillä alennuksilla ja sitä kautta voi tehdä melkoisia löytöjä. Vastaavasti myös Facebook:in käytettyjen SUP-lautojen ryhmissä (esim. SUP-lauta ja tarvike kirppis – vain käytettyä ! ja SUP-lautojen Osto & myynti!) kannattaa vierailla tositarkoituksella ja laittaa vaikka ostoilmoitus julki.
Ehkä melan päivittäminen auttaa?
Aina ei SUP-laudan vaihtaminen ole tarpeellista, vaan kaivattua muutosta voi saada pelkkää melaa vaihtamalla. Melasta ja sen laadusta ei juurikaan puhuta, mutta mielestäni laadukas mela on melkein puolet suppailukokemuksesta ja hyvällä melalla melominen parantaa kokemusta yllättävän paljon – oli alla sitten kalliimman tai halvemman hintaluokan lauta.
Halvemmissa SUP-lautapaketeissa mela on hyvin tyypillisesti alumiininen ja siten huomattavasti painavampi kuin hiilikuituiset tai muovihiilikuitu-vastineensa. Painon ja valmistusmateriaalin lisäksi myös lavan muotoilu ja melan jäykkyys/joustavuus ovat tärkeitä kriteereitä melaa valitessa.
Vanhassa Aqua Marina:n Vapor-laudassani mela oli aivan järkyttävän huono. Se oli kuin pölynimurin varresta katkaistu ja ikävän painava eikä sitä voinut säätää pituuden osalta lainkaan. Vasta kunnon melaa kokeillessani tajusin mikä suppaillessani oli eniten tökkinyt.
Vanhan laudan myyminen
Uuden SUP-laudan ostamisen esteenä saattaa olla ajatus vanhan laudan jäämisestä varaston täytteeksi. Tässä tapauksessa suosittelen miettimään vanhan laudan myymistä (jollei sille ole omassa perheessä tai ystäväpiirissä käyttöä) ja sopivia kanavia myymiselle ovat varsinkin nuo aikaisemmin mainitsemani Facebook-ryhmät.
Halvemman hintaluokan SUP-laudan myyminen ei välttämättä ole niin helppoa kuin kalliimman hintaluokan laudan, joissa arvo säilyy suht hyvin, mutta aina hyväkuntoiselle laudalle löytyy ostaja – jos hinta vain on kohdallaan. Tiedä sitten, onko ensi keväänä todella suuri määrä SUP-lautoja myytävänä, jos maailma taas avautuu matkustamiselle, joten voi olla, että myymällä laudasta ei välttämättä pääse eroon.
Myynnin sijaan vaihtoehtona voi myös olla vanhan SUP-laudan lahjoittaminen sopivalle taholle. Ystävien, sukulaisten ja naapureiden lisäksi erilaiset kerhot, järjestöt tai vaikka seurakunnat (rippileireilleen) voivat olla kiitollisia käyttökelpoisesta SUP-lautalahjasta.
Aina ei tarvitse vaihtaa
Joskus ensimmäisen SUP-laudan hankinta osuu kohdalleen, eikä vaihtamiselle tai päivittämiselle ole minkäänlaista tarvetta. Hyvä niin, sillä mikäs sen mukavampaa kuin nauttia suppailusta ensimmäisestä melanvedosta lähtien!
Jos kuitenkin sinä kaipaat SUP-lautaasi päivitystä tai ehkä toisenlaista lautaa eri suppailutarkoituksiin, toivon että yllä olevista vinkeistä on apua ihannelaudan (ja miksei myös melan) löytämiseksi.
Suppailuterveisin, Antti
