Kerroin edellisessä postauksessani toiveista aloittaa oma suppailukauteni ja kuinka se siirtyi kovan tuulen takia. Lumista vappumaisemaa katsellessani tulin pohtineeksi, mitä asioita kannattaa huomioida kylmällä säällä suppaillessa – se ei kuitenkaan ole lähellekään sama asia kuin lämpimällä kesäsäällä kruisailu.
Kylmällä säällä suppailussa olennaista on pukeutuminen ja varautuminen mahdolliseen kaatumiseen: vedestä pitää päästä nopeasti ylös ja mahdollisesti kastuneet vaatteet saada vaihdettua ilman viivytystä. Hypotermia tai paleltumisen mahdollisuus on todella suuri, jos kylmässä vedessä viettää liian pitkän ajan.
Jos sinä – arvon lukija – siis haaveilet suppailukauden aloituksesta lähes nolla-asteisessa vedessä, huomioi ainakin seuraavat asiat:
1. Pue lämmintä päälle
Älä aliarvioi säätä! Suppaillessa olet, yläkroppa poislukien, käytännössä liikkumatta. Viileässä säässä ehtii tulla hyvinkin kylmä, jos et ole varustautunut kunnolla.
Jos sinulla ei ole paksua kuiva- tai märkäpukua, pukeudu kerroksittain. Pyri valitsemaan asusteita jotka hylkivät vettä ja eivät paina märkinä paljon, jos satut kaatumaan laudalta ja kastumaan.
2. Suojaa etenkin jalat, kädet ja pää
Suppaillessa on vaikea välttää kosketusta veteen ja sitä roiskuukin aina jaloille, joten jalkasi tulevat jäätymään lähes nolla-asteisessa vedessä. Jotta vältät jalkojesi totaalisen jäätymisen ja paleltumiset, satsaa kunnon neopreenitossuihin – takaan, että et kadu!
Katsasta sukellus- ja/tai surffaustarvikkeita myyvien kauppojen tarjonta ja harkitse ainakin 5 millimetrin paksuisia surffaukseen suunniteltuja neopreenitossuja. Itselläni on käytössä Rip Curlin Flash Bomb -tossut, joiden 5 millimetrin paksuinen kerros on paitsi lämmin, myös erittäin mukava jalassa.
Kunnon käsineet ja lämmin päähine myös estävät lämmön haihtumisen niitä suojaavilta alueilta. Hanki siis kunnon suoja jalkoihisi, käsiisi ja päähäsi, sillä niistä haihtuu suurin osa lämmöstäsi.
3. Hyödynnä apuvälineitä
Käytä SUP-laudassasi karkuremmiä, sillä kaatuessasi et halua etsiä lautaa tai uida sen perässä ja kuluttaa arvokasta aikaa paleltumista vastaan. Karkuremmeistä löytyy erilaisia malleja (kierteellisiä tai suoria) ja voit kiinnittää sen mallista riippuen joko nilkkaasi, polven alapuolelle tai vyötärölle.
Kannattaa myös harkita pelastus-/paukkuliivin käyttöä tai erikoisvalmisteisia suojakellukkeita.
4. Valmistaudu pahimpaan
Jäälauttojen välissä ja kylmässä vedessä suppaillessa on hyvä huomioida mahdolliset yllätykset. Varaudu siihen, että osut esim. veden alla olevaan jäälauttaan tai puuskainen tuuli pääsee yllättämään ja tipahdat jääkylmään veteen.
Suunnittele siis etukäteen, miten pääset vedestä takaisin laudalle ja melomaan rannalle. Valmistautumalla etukäteen vältät mahdollisen paniikin ja osaat toimia nopeasti.
Varoituksista huolimatta suppailu on hauskaa säästä ja lämpötilasta riippumatta, kunhan vain varautuu oikein. Älä siis anna kylmän sään estää hienon lajin harrastusta!
Hyvää suppailua!
2 kommenttia artikkeliin ”4 vinkkiä kylmien säiden suppailuun”