Jokainen suppailija kokee lieviä haikeuden tunteita näin syksyisin, sillä ruskan ja kylmenevien päivien myötä koittaa aika, jolloin SUP-lauta, mela ja suppailutarvikkeet joutuu siirtämään talvisäilytykseen. Se nimittäin tietää pitkää taukoa suppailusta, ja pahimmillaan lähes puolen vuoden tauko rakkaasta lajista saa kovanahkaisenkin ihmisen synkistelemään.
Mikäänhän ei tietenkään estä suppailemasta vaikka talven keskellä, säiden näin salliessa – ja tällaisten säiden suppailuun löytyykin hyvät vinkit täältä. Mutta meille monille ruskan saapuminen ja säiden viilentyminen on merkki suppailukauden päättymisestä.

Jotta jokaisen talven jälkeen ei tarvitsisi ostaa aina uutta SUP-lautaa tarvikkeineen (luonto ja lompakko kiittävät), olen koostanut alle pienen vinkkilistan selityksineen SUP-laudan ja tarvikkeiden syyshuoltoon sekä talvisäilytykseen. Hyvä huolto kun pidentää arvokkaan lautasi elinikää, eikä huoltotoimet toisaalta vie juurikaan aikaa.
Märkä lauta on huonosti säilyvä lauta
Yllä oleva otsikkohan sen jo sanoo, eli märkä lauta on huonosti säilyvä lauta.
Vesi on SUP-laudan pahin vihollinen talvisäilytyksen ajan. On sitten kyseessä ilmatäytteinen tai kova SUP-lauta, laudalle jäänyt vesi tai kosteus voi aiheuttaa ikäviä vaurioita. Pahimmillaan jäätyvä vesi voi vaurioittaa rakenteita (esim. rikkoa venttiilin tai tiivisteitä), mutta kosteaan lautaan voi myös iskeä home helposti, jos ilmanvaihto on säilytyksen ajan heikko.
Tarkista siis, että SUP-lautasi on todella kuiva, varsinkin jos aiot rullata ilmatäytteisen laudan säilytyspussiinsa. Älä jätä kuivausoperaatiota viime hetkeen ja huomioi, että syksyn kostea ilma pidentää laudan kuivumisaikaa. Monet suppailijat jättävät ilmatäytteiseen lautaansa kevyet ilmat ja säilyttävät sitä vaakatasossa. Tämä on tietysti hyvä valinta, jos säilytystilat niin sallivat. Jos säilytystilasi ovat sen sijaan rajoitetut, kannattaa ilmatäytteinen lauta kääriä löyhästi rullalle ja jättää säilytyspussi auki, jotta ilma pääsee vaihtumaan.
Jos olet säilyttänyt sup-lautaasi koko kesän kyljellään saunan tai muun rakennuksen seinää vasten, putsaa varsinkin lautasi kyljet. Niihin on mahdollisesti ehtinyt kesän aikana kertyä melkoinen likakerros, josta on hyvä päästä eroon. Jos perusteellinen pesu ei inspiroi, pyyhi tai harjaa ainakin irtonainen hiekka, pöly tai multa pois. Matonpesuharja on tähän tarkoitukseen hyvin kätevä. Ole kuitenkin varovainen huokoisten materiaalien osalta (seisontapehmuste), sillä kova harjaus saattaa vahingoittaa niitä.


Tarkasta myös lautasi tiivisteiden, ventiilin, seisontapehmusteen ja kantokahvan kunto: onko niissä ruhjeita tai muita vaurioita. Luonnollisesti ilmatäytteisen laudan osalta on myös tärkeätä tarkastaa, josko kesän aikainen käyttö on aiheuttanut laudan pintaan reiän tai viillon.
Melan huoltaminen ja talvisäilytys
Jos sup-lautasi on huollettu ja saatettu talvisäilytystä vastaavaan tilaan (vältä muuten suoraa auringonpaistetta, jos aiot säilyttää lautaasi ulkona koko talven), on aika kääntää katse melaan, sillä myös melan kunnosta on hyvä pitää huolta, se kun joutuu kohtaamaan parhaimmillaan (tai pahimmillaan) kovia voimia aallokossa. Jotta melasi on optimaalisessa käyttökunnossa myös tulevan kesän (tai miksei myös talven) aaltoharjoituksia varten, kannattaa sen huoltoon uhrata aikaa.

Meloja on monenlaisia. Perusmallit koostuvat tyypillisesti useammasta osasta ja siten niissä on enemmän liikkuvia ja helpommin rikkoutuvia osio verrattuna kiinteämpään melamalliin. On sitten kyseessä täysin ontto tai kiinteämpi melamalli, on se talvisäilystä varten hyvä puhdistaa ja varsinkin varmistaa, että melan sisälle ei jää vettä.
Koottavan ja onton melan sisään jää herkästi vettä, joten yritä ravistella vesi melasta pois mahdollisimman hyvin – kyllä, tämä on harvinaisen vaikeata ja ärsyttävää tietyissä melamalleissa – sillä talvisäilyksen aikainen jäätyminen ja sulaminen voi aiheuttaa ikäviä vaurioita. Ethän halua joutua tilanteeseen, jossa melan lapa (joka monessa perusmallissa on muovia ja siten heikoin lenkki) katkeaa juuri kun olet koettelemassa rajojasi tai kaukana lähtö- tai paluupisteestäsi.
Tarkasta myös turvaliivit, neopreenivarusteet ja muut kamat
Lopuksi on syytä tarkastaa muu suppailuvälineistö ja tähän voi kuulua esim. kylmien säiden vaatetusta, turvaliivit ja erinäisiä vedenkestäviä säilytysratkaisuja.
Neopreenistä valmistetut tossut ja suoja-asut kannattaa kuivattaa kunnolla sekä tarkastaa onko niihin tullut käytön aikana reikiä tai vaurioita. Tarkasta myös neopreeniasusteiden saumat ja ompeleet. Neopreeni voi vuosien saatossa alkaa tuoksahtamaan epämielyttävälle, joten mieti myös mahdollisten hajuhaittojen minimointia esim. etikkavedessä liottamisen ja huolellisen kuivauksen avulla.
Neopreemiasusteet säilyvät parhaiten kuivassa, viileässä ja auringolta suojatussa tilassa, ilman asusteiden turhaa taivuttelua.
Ja lopuksi säilytykseen
Nyt kun olet ansiokkaasti huoltanut ja putsannut SUP-lautasi sekä suppailuvälineesi, on aika kärrätä koko komeus talvisäilytykseen. Vältä suoraa auringonpaistetta ja säilytä lauta mieluiten tilassa, joka on asteiden osalta plussan puolella – jos tämä vain on mahdollista. Talven aikaisen säilytyksen optimilämpötiloista löytyy monta mielipidettä, ja optimaalisinta säilytys varmasti olisikin kuivassa ja plussan puolella olevassa tilassa, mutta uskaltaisin väittää, että hyvin huollettu ja kuivattu lauta säilyy myös pakkasen puolelle menevissä varastoissa. Ainakin minä olen sellaisessa säilyttänyt kahta lautaani jo usean vuoden ajan ilman ongelmia.

Suppailukamoistaan kannattaa pitää huolta, sillä hyvin huollettu ja säilytetty SUP-lauta sekä mela palvelevat omistajaansa pitkään. Itse huoltotoimet vievät aikaa hyvin vähän ja samallahan voi muistella menneen kesän parhaita suppailukokemuksia sekä -kommelluksia. Seuraava suppailukausi on kuitenkin jo kulman takana, jahka pimeästä ja kylmästä talvesta vain ensin selvitään!
Suppailuterveisin, Antti