Parhaissa reissuissa on mukana yllätyksen pieni lisämauste. Minulle sitä oli heinäkuinen visiitti Mathildedaliin, jonne vaimoni järjesti yllätysmatkan: lyhyellä road trip -reissulla tutustuimme Mathildedalin ruukkikylään ja Teijon kansallispuistoon (lue kansallispuistovierailusta tästä) sekä vietimme yön Bengtskärin majakalla.
Road trip -reissu kohteineen oli minulle hauska yllätysseikkailu, sillä se oli vaimoni järjestämä syntymäpäivälahja ja kohteet selvisivät sitä mukaa minne vuokra-automme nokka kulloinkin suuntasi.
Sympaattinen ja pittoreski ruukkikylä
Mathildedalin kylä oli minulle täysi tuntemattomuus ennen loppukeväistä Hesarin artikkelia, jossa kylää ja sen yhteisöllistä tunnelmaa kehuttiin auliisti (artikelissa olivat esillä mm. Siiri Nordin ja Petri’s Chocolate Room). Muistan fiilistelleeni artikkelia ja Mathildedalin kylän tunnelmaa vaimolleni, josta hän on varmasti poiminut idean reissulle. Olin siis iloisesti yllättynyt kun ohitimme Mathildedal-kyltin ja ajoimme pääkatua pitkin kohti majapaikkaamme, Hotel Mathildedalia. Tällöin oivalsin, että pääsisin tutustumaan artikkelin kuvaamaan sympaattiseen ruukkikylään.



Siispä auto parkkiin, reput ja kamera kantoon sekä ilmoittautumaan hotelliin, josta saisimme huoneemme. Tämän jälkeen pääsisimmekin tutustumaan ruukkikylän ihmeisiin, kuten valssilaitokseen, putlauslaitokseen, karkaisimoon ja kankirautavarastoon.
Vanhoja ruukkirakennuksia ja historian havinaa
Mathildedalin ruukkikylässä kävellessä pistää ensiksi silmään tiilistä rakennetut vanhat ruukkirakennukset. Vanhimmat niistä ovat 1800-luvulta, mutta kylän ruukkihistoria juontaa juurensa kuitenkin jo vuoteen 1686, jolloin aatelissukuun kuulunut vapaaherra Lorentz Creutz nuorempi sai luvan rakentaa vasaralaitoksen Hummeldalin puron varteen.

Ja jos vielä toinen historiapläjäys sallitaan, niin kylän nimihän oli alun perin Hummeldal. Nimi Mathildedal koki päivänvalon vasta 1800-luvun puolivälin tienoilla, jolloin ruukin uusi omistaja, vuorineuvos Victor Zebor Bremer, päätti nimetä kylän vaimonsa Ottiliana Mathilda Bremerin mukaan. Nimenmuutoksen myötä alkoi myös ruukkikylän varsinainen toiminta ja kukoistuskausi.
Paljon on vesi virrannut sitten nimimuutoksen ruukkialueelle keskeisessä Mathildajoessa. Joki tarjosi olennaisen elementin toiminnalle: vuolaana virtaava vesi toimi raaka-aineena ja antoi mm. koko kylään tarvittavan sähkön, minkä takia osa vanhoista tiilitaloista on rakennettu puron vierelle tai jopa puron päälle, kuten vuonna 1852 rakennettu valssaamo, jonka läpi iloisesti virtaava puro kulkee – tämä on mielenkiintoinen näky rakennuksessa vieraillessa. Valssaamossa kannattaa muutenkin vierailla, sillä rakennuksessa on alueen teollisuushistoriaa valoittava näyttely kiinnostavine tuotteineen ja koneineen (näet näyttelyssä mm. erilaisia moottoreita ja ajoneuvoja sekä työkaluja).


Ruukkialue koki konkreettisesti teollisen murroksen globalisaation tuulten ulottuessa Mathildedaliin saakka: ruukkikylän teollinen toiminta lakkasi vuonna 1978 ja rakennukset seisoivat tyhjillään vuosikymmenien ajan. Ruukkikylän uusi aika kulttuuri- ja matkailukeskuksena alkoi kuitenkin 2000-luvun alussa ja tänä päivänä vierailijoita onkin melkoisesti – etenkin kesäisin, jolloin majoitustiloissa ja kylän kaduilla on mukavasti elämää.
Vanhat rakennukset muistuttavat kuitenkin historiasta ja vievät kylässä vierailevan aikamatkalle vuosisatojen taakse. Rakennuksia on kunnostettu vanhaa vaalien ja uudistuksia on tehty mahdollisimman vähän, jolloin vuosisatojen takainen rouheus on saatu säilytettyä.
Olutta ja suklaata
Jos ruukkirakennukset edustavat vanhaa aikaa, niin kylään kotiutuneet Petri’s Chocolate Room ja Mathildedalin kyläpanimo ovat esimerkkejä uudesta toiminnasta, joka sopii yrittäjähenkisen ruukkikylän kulttuuriin. Molemmat yritykset ovat Suomen mittapuussa tunnettuja toimijoita, ponnistaen lounais-Suomen markkinoita laajemmalle alueelle.

Petri’s Chocolate Room valmistaa käsintehtyjä suklaaherkkuja ja toimittaa niitä ympäri Suomea ja maailmaa herkkusuiden syötäväksi. Suklaatehdas sijaitsee Mathildedalin vanhassa koulurakennuksessa ja konditoriomyymälän sekä kahvilavisiitin lisäksi rakennuksessa voi yöpyä Bed & Breakfast -hengessä.
Suklaan suurena ystävänä minun oli tietysi pakko vierailla suklaatehtaan puodissa ja maistaa kuuluisia herkkuja. Ja pakkohan se on myöntää: suklaakakku ja konvehdit olivat suussa sulavia!


Oluen ystävät tunnistavat varmasti Mathildedalin kyläpanimon ja siellä olisin myös halunut vierailla visiittimme aikana. Valitettavasti itse panimon puolelle ei päässyt ja pieni panimomyymäläkin oli kovin ruuhkautunut, joten oluthifistely jäi tällä reissulla väliin. Ehkä vähemmän suosittuna aikana kyläpanimonkin tarjontaan voi tutustua ilman ongelmia?
Alpakoita ja alpakkatuotteita
Viimeisenä hauskana yksityiskohtana mainittakoon Mathildedaliin kotiutuneet alpakat, joita kylän laitumilla hengaili yli parikymmentä yksilöä. Näin kesäaikaan alpakat olivat kovin kerittyjä ja tuuheasta karvapeitosta muistutti vain pään päälle jätetty irokeesi. Alpakkatuotetteita myyvässä myymälässä tämä toisaalta näkyi laajana tuotevalikoimana – alpakkatuotteetkin jäivät kuitenkin osaltamme kaupan hyllyille.

Visiittimme Mathildedaliin kesti kaksi päivää, joka on kyllä ihan riittämiin pienessä kylässä turistisesongin (ja kesäsäiden) ollessa kuumimmillaan. Ruukkialue on nopeasti kierretty läpi ja palveluihin ehtii tutustua päivän aikana oikein hyvin. Onnistuneen kylävisiittimme jälkeen jatkoimmekin muutaman kilometrin päähän, jossa sijaitsevat Teijon kansallispuiston eteläiset alueet. Tästä seikkailusta tarkemmin toisessa postauksessa.
Mielestäni Mathildedalin kylään olisi kiinnostavaa tutustua myös talviaikaan, jolloin meno on varmasti paljon rauhallisempaa ja seesteisempää – Hesarin artikkelissa kuvatun kaltaista. Turismilla on varmasti positiivinen vaikutus kylän toimintaan mutta kääntöpuolena tulee luonnollisesti turistimäärät ja jatkuva autoliikenne kylän pikkuteillä. Ehkä siis tiemme kohtaavat uudestaan, Mathildedal!
Ruukkiterveisin, Antti

P.S. Mathildedalin ruukkikylän webbisivuilla ja Visit Mathildedalin Facebook-sivuilla on kattavasti tietoa, jos vierailu kylässä alkoi kiinnostamaan. Sivuille on listattu mm. kylän palveluita ja erilaisia tapahtumia sekä muuta kiinnostavaa tietoa.