SUP-laudan ostajan opas

7 kommenttia artikkeliin ”SUP-laudan ostajan opas”

 1. Moikka Antti!
  Ja kiitos hyvästä kirjoituksesta, olen sen lukenut jo useampaan kertaan läpi. Oman sup laudan hankinta pyörii kovasti mielessä ja lautojen jättimäinen valikoima ei tee ostamisesta helppoa. En ole myöskään kokenut suppailija (viime kesänä kahdesti ja tänä kesänä kerran), mutta oma lauta silti himottaa. Asun siis Itä-Suomessa Saimaan äärellä, pidän luonnossa liikkumisesta ja retkeilystä. Joskus myös haluaisin ottaa koiran mukaan retkille (n. 30kg). Mietin oman laudan ja vuokraamisen eroja ja oman laudan puolesta puhuvat seuraavat seikat:
  -omaa lautaa voi käyttää missä vain ja milloin vain. Veneilemme kesällä jonkin verran, jolloin oma sup lauta kulkisi mukana ja sen voisi kaivaa esille sopivalla säällä sopivassa paikassa
  -olen ”tutkiskelija” ja haluan koluta erilaisia uusia paikkoja, joten vuokraamojen edestä samasta paikasta liikkeelle lähteminen ei houkuttele
  -haluan ottaa laudan mukaan reissuihin, esim. mökille 150km päähän
  -vuokraamojen valikoima tuntuu tällä alueella olevan suppea ja vuokrattavissa on enimmäkseen all around lautoja ja itseä kiinnostaisi enemmän retkeilyyn soveltuva lauta
  Kuvailemasi jobe duna kuulostaa kriteereihini sopivalta, mutta voisitko vielä kertoa, että miten itse päädyit juuri tähän lautaan? Pääsitkö jossain kokeilemaan sitä? Oliko sinulla muita vahvoja ehdokkaita joiden välillä punnitsit? Itse olen miettinyt myös red paddle co lautaa, mutta ne ovat hieman kalliimpia, oletko testannut, tiedätkö niiden eroja? Tiedän, että lautaa valitessa olisi parasta päästä kokeilemaan erilaisia, mutta täällä päin vuokraamojen vaihtoehdot ovat suppeita enkä ainakaan minä ole löytänyt myöskään täältä päin alan kauppaa. Voisitko siis auttaa? 🙂 Olisin todella kiitollinen vastauksistasi.
  Tässä vielä omat mietteeni noihin seittemään kohtaan:
  1. Käyttötarkoitus: retkeily, uusien paikkojen tutkiskelu, sup jooga ei kiinnosta tässä kohtaa, aallokko lähinnä hirvittää, mieluummin tyynemmällä kelillä retkeilen ja ihastelen maisemia. Lauta olisi ainoastaan omaan käyttöön.
  2. Ilmatäytteinen – paljon kuljettelua
  3. Olisi hyvä, että lauta kantaa aikuisen ja ison koiran
  4. En halua mitään race nopeuksia, mutta olisi mukava, että lauta liikkuu smoothisti ja sillä pääsee vaivattomasti suoraan.
  5. Kärki kai saisi sitten olla terävämpi kuin pyöreämpi, koska aallokoissa temppuilu ei niinkään kiinnosta.
  6. Evistä en oikein ymmärrä. Kunhan pääsisi suht suoraan 😀
  7. Melaksi ajattelin alkuun kelpaavan paketin mukana tulevan melan.
  Terkuin Henna

  Tykkää

  1. Moi Henna! Erittäin hyviä kommentteja ja kysymyksiä. Sun käyttötapaukset kuulostavat hyvin samalta kuin minulla. Mainitsemasi veneily + suppailu -kombinaatio on itse asiassa oiva käyttötapaus suomalaiselle suppailijalle ja aihe on tullut esille muutamissa keskusteluissa. Se on myös hyvä argumentti ilmatäytteisen laudan puolesta. Oma lauta tuo niin paljon vapautta käytön osalta!

   Mulla oli hankintavaiheessa mielessä kolme eri lautamallia eri valmistajilta. Listasin kaikki suomalaisista verkkokaupoista löytämäni SUP-merkit ja -mallit Excel-taulukkoon vertailtavaksi ja omien käyttötarkoitusteni kautta päädyin seuraaviin: Jobe Dunan lisäksi mietin Asenteen Voyager -mallia (edelleen tykkään tästä mallista ja merkistä paljon) ja Red Paddle co:n vastaavaa mallia. Laudat olivat muodoiltaan ja mitoiltaan suht identtisiä. Eroja oli lähinnä hinnassa ja ulkonäössä (värit ja brändäys). Kaikkia malleja pääsin onneksi testaamaan etukäteen ja kaikki olivat toiminnaltaan suht samankaltaisia. Ulkonäöltä tykkäsin itse asiassa vähiten Jobesta mutta siihen kuitenkin päädyin :). Joben lauta oli hinnaltaan huokein ja sain siitä hyvän tarjouksen Vesiurheilu.fi -saitilta (https://www.vesiurheilu.fi). Kesän alla heillä oli kampanja, jossa lautapaketin hinta taisi olla 100 € alennuksessa. Tein siis lopullisen päätöksen hinnan perusteella. Itä-Suomessa SUP-kaupat taitavat olla vähissä, mutta toisaalta, minä ostin Jobe Dunan Mikkelissä sijaitsevasta verkkokaupasta (tuo Vesiurheilu.fi).

   Jos muuten asut lähellä Savonlinnaa niin siellä on hyvä vuokrafirma nimeltään SUP Savonlinna. Heillä on ainakin Red Paddlen lautoja ja vielä joku aika sitten möivät viime vuoden vuokralautoja tosi hyvään hintaan. Tuo on muutenkin yleinen kaava vuokrafirmoille: edellisen vuoden malleja saa käytettynä halvalla, jos vain uskaltaa ostaa käytetyn SUP-laudan. Vastaavasti nettikaupoissa tulee varmaanki myös alennukset ennen kuin sesonki lähtee kunnolla käyntiin.

   Tässä pikaisia ajatuksia, toivottavasti näistä on apua sinulle täydellisen laudan löytämiseksi :).

   //antti

   Tykkää

   1. Kiitos paljon vastauksista Antti! Sähköpostiin en saanut jostain syystä ilmoitusta, siksi huomasin vastauksesi vasta nyt, pahoittelut (sinulle ja myös minulle joka tuskailen laudan hankintaa…;))
    Joka tapauksessa vastauksesi selkeytti kyllä omaa ajatusta: oma sup lauta on saatava! Olet kyllä tehnyt melkoisen vertailutyön, mutta sitten voi ainakin olla varma hankinnastaan. 🙂
    Onkohan noista, esim. Intersportin omista merkeistä mihinkään? Sieltä ilmeisesti saisi firefly merkkisen 400€:lla https://www.intersport.fi/fi/tuote/firefly-isup-300-kajak-suplauta-56501125/
    Haluaisin kyllä laadukkaan laudan heti, ettei sitten mene maku suppailuun jos lauta lörpöttää tms.
    Ja kiitos tuosta Savonlinna vinkistä, siellä tulee varmasti käytyä kesällä. Jos ei jo tuolloin ole omaa lautaa, niin suuntaan mainitsemaasi vuokraamoon! 🙂

    Tykkää

   2. No jopas, täytyykin tutkia tuota sähköpostitoiminnallisuutta blogissa. Olishan se kiva, että vastaukset tulisivat suoraan emailiin :). Ymmärrän kyllä tuskan, mulla myös veri vetää SUP-laudan päälle jatkuvasti – varsinkin nyt kun kelit ovat parhaat suppailuun :D.

    Tuo laittamasi esimerkki on oikeastaan välimaastoon sijoittuva koon puolesta: hieman keskimääräistä pituutta lyhyempi ja paksuudeltaan aikaisemmin puhuttuihin merkkeihin verrattuna ohuempi (tyypillisesti ilmatäytteiset merkkilaudat ovat 6 tuumaa, ja Firefly on 4,7 –> eli noin kolmen sentin ero, jolla on merkitystä tilavuuteen ja siten laudan jämäkkyyteen). Mun paino (n. 82 kg) on varmasti juuri rajalla kantavuuden osalta enkä sitä varmasti itse hankkisi, mutta toisaalta tuo varmasti sopii keveämmille suppaajille :).

    Mun ensimmäinen lauta oli Aqua Marinan Vapor, joka on 10 cm paksuinen sekä oli XXL:n pakettitarjouksena (suht samanhintainen paketti kuin tuo Firefly). Ensimmäisistä suppailuista lähtien se tökki, koska ei pitänyt muotoa ja ui hiukka liikaa vedenpinnan tasalla (tämä siis minun painolla, vaimolle se sopi paremmin). Juuri testailun kautta totesin, että suppailun pitää oikeasti tuntua mukavalta kun on hyvä lauta alla :D. Tykkään muuten edelleen testailla vuokrapisteiden lautoja ja kokeilla eri lautamerkkien ja mallien eroja.

    Tykkää

 2. Joo, näköjään edelleen saan ilmoitukset vain omista kommenteistani, heh 😀

  Viikonloppuna kävikin hyvä tuuri: pääsin testaamaan juuri ton joben laudan ja samoin ton fireflyn. Erot oli selkeät! Firefly ei kestänyt suorassa vaan olisi mielellään pyörinyt ympyrää ja oli kiikkerämpi suppailla. Joben lauta tuntui todella vakaalta ja pienessä aallokossakin halkoi hyvin menemään.

  Ei jaksa enää vertailla, tilaus menemään ja innolla suppailemaan! Kiitos kun oot ollut apuna. Hyvää sup-kesää meille 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.