Oikeanlainen SUP-lauta on suppailijalle tärkeä asia. Sen pitäisi kantaa suppailijaansa hyvin ja sopia suppailutyyliin muotonsa ja rakenteensa osalta. Lisäksi sen pitäisi sopia täydellisesti omistajansa suppailutarpeisiini.
Minä pohdin viimeisintä lautaa hankkiessani tarkkaan minkälainen SUP-lauta sopisi juuri minun suppailutarpeisiin. Pidän järvistä ja joista, haluan suppaillessa keskittyä maisemiin, en nauti kovasta aallokosta ja tarvitsen laudan jota on helppo kuljettaa. Pitkällisen analyysin perusteella päädyin viime keväänä hankkimaan Joben ilmatäytteisen laudan (Jobe Duna), joka on sopivan leveä ja suippokärkinen, jotta sillä pääsee aallokon läpi mutta kulku on kuitenkin tasaista ja varmaa. En ole katunut tuota hankintaa hetkeäkään.
7 vinkkiä SUP-laudan hankintaan
Nyt kun suppailukausi alkaa lähestyä uhkaavasti ja lajin suosio tuntuu vain kasvavan, on aika koostaa vinkit oikean SUP-laudan hankintaa varten. Alla siis asioita joihin minun mielestäni kannattaa kiinnittää huomiota SUP-lautaa hankkiessa.

1. Käyttötarkoitus
Mieti aluksi, minkälaisia käyttötarkoituksia sinulla tulee olemaan ja minkälainen suppailija olet. Näiden perusteella saat kokonaiskuvan omista suppailutarpeistasi.
Mieti ainakin seuraavia kulmia: Haluatko kruisailla tyynellä järvellä tai meren pinnalla vai haastaa itseäsi aallokossa? Pidätkö vauhdista ja kilpailusta vai rauhallisemmasta menosta luontoa ihaille? Onko tarkoituksesi SUP-joogata? Oletko satunnainen suppailija vai haluatko suunnata joka päivä tai viikko suppailemaan? Tuleeko SUP-lauta olemaan yhteiskäytössä vai onko sen tarkoitus olla vain sinun käytössäsi?
2. Ilmatäytteinen vai kova SUP-lauta
Seuraavaksi on hyvä pohtia tarvitsetko laudan, jota on helppo kuljettaa ja joka mahtuu suht pieneen tilaan. Ilmatäytteiset laudat ovat keveämpiä kantaa ja liikutella verrattuna koviin lautoihin. Tyypillisesti ne ovat myös paksumpia ja pintamateriaaliltaan mukavampia jalan alla. Kääntöpuolena tulee pumppaaminen: tyypillisesti laudan täyttäminen vie noin 10-20 minuuttia ja vastaa hyvää ylävartalotreeniä.
Ilmatäytteisen SUP-laudan saa pakattua noin metrin korkuiseen ja muutaman kymmenen sentin leveään pakettiin. Lautojen mukana tulee aina kätevä pussi, johon pakattua lautaa on helppo säilyttää pienessä tilassa ja kuljettaa näppärästi auton tai miksei julkisenkin liikenteenkin kyydissä. Kuljetettavuus ja pieni säilytystila ovatkin ilmatäytteisen laudan etuja! Kovan SUP-laudan säilytys vaatii melkoisen tilan, joten jos asut yksiössä, eikä sinulla ole kunnon varastotilaa, voi kovan SUP-laudan säilytys olla haaste.
Kova SUP-lauta on luonnollisesti kestävämpi eikä sillä suppailessa tarvitse varoa teräviä ja pinnan alla piilossa olevia kiviä. Pahimmassa tavauksessa ilmatäytteinen SUP-lauta menee ensimäisen kauden aikana rikki ja olet paikkauskierteessä tai joudut hankkimaan uuden laudan. Et myöskään halua joutua tilanteeseen, jossa lauta alkaa tyhjentyä kaukana rannasta. Jos siis haet kestävää ja koko iän mittaista suhdetta, on kova SUP-lauta järkevä valinta.
Minulla on kaksi ilmatäytteistä SUP-lautaa, joista vanhempi on hankittu kolmisen vuotta sitten. Kerran suppaillessani on vastaani tullut puhjenneella laudalla melonut mies. Tämä tapahtui Madeiralla, jossa tuliperäinen kallio on todella terävää ja ilmatäytteiselle laudalle riskialtista.
3. SUP-laudan paksuus ja tilavuus
SUP-laudan paksuus ja tilavuus määrittävät miten syvällä lauta ui ja kuinka hyvin se kantaa suppailijaansa. Yksinkertaistettuna: mitä paksumpi ja tilavuudeltaan suurempi lauta, sitä paremmin se kantaa – ja sitä kuivempina jalkasi pysyvät suppailun aikana. Tämä on tietysti myös mukavuustekijä, eli satunnaisille kruisailijoille ja nautiskelijoille paksu lauta voi olla hyvä valinta.
Yllä mainittu pätee etenkin ilmatäytteisten lautojen osalta, sillä lautoihin pumpattava ilma vaikuttaa nostavana voimana. Yleisesti voisi sanoa, että aikuisen ei kannata hankkia alle 15 sentin paksuista ilmatäytteistä lautaa. Tämän alle menevät laudat eivät pysy jämäkkinä ja ovat melko huteria.
Kovien SUP-lautojen osalta paksuus ja tilavuus eivät ole yhtä kriittisiä kuin ilmatäytteisten osalta. Totta kai kovissakin laudoissa pätee mukavuustekijä jalkojen kastumisen osalta, mutta muista että kova lauta on sitä painavampi mitä suurempi tilavuus siinä on.
Kunnioita SUP-laudan painorajoja ja hanki mieluummin lauta , jonka painorajajojen sisällä olet selvästi tai joka kantaa myös sinua painavampia – etenkin siinä tapauksessa, jos lauta on yhteiskäytössä tai haluat suppailla lapsen, koiran tai muun painolastin kanssa. Useat halvemman hintaluokan SUP-laudat ovat tarkoitettu alle 70-kiloisille tai lapsille, joten ne kannattaa jättää kaupan hyllylle.
4. SUP-laudan leveys
SUP-laudan leveys vaikuttaa suppailijan tasapainoon ja suppailuvauhtiin. Jos kaipaat kilpavauhtia niin laudan olisi hyvä olla kapea, teräväkärkinen ja virtaviivainen (tsekkaa kohta 5.). Jos taasen nautit kruisailusta, laudan päällä köllöttelystä tai olet SUP-joogan ystävä, voi lautasi olla leveämmästä päästä.

SUP-joogan harrastajille leveä lauta on luonnollinen vaihtoehto. Useat valmistajat myyvät pelkästään SUP-joogaan optimoituja malleja, mutta mikä vain leveä ja kantava lauta on hyvä valinta SUP-joogille.
Minun ensimmäinen SUP-lautani oli keskileveää mallia mutta uusi lautani on hieman kapeampi ja siten vauhdikkaampi malli.
5. Kärjen muoto ja pituus
Kärjen muoto vaikuttaa suoraan laudan vauhdikkuuteen. Laudan kärki halkoo veden pintaa ja vaikuttaa minkälaisen vastuksen vesi aiheuttaa: terävä kärki halkoo vettä paremmin kuin pyöreä kärki, tällöin kovemman vauhdin saa helpommalla työllä kun veden vastus on pienempi ja kärki terävämpi.
Jos siis kaipaat laudallesi hyvää kiihtyvyyttä ja helppoa vauhdinpitoa (sekä vauhdikasta menoa), on SUP-lautasi kärjen hyvä olla mahdollisimman terävä. Jos taasen olet kruisailevampaa sorttia, voi nokka olla pyörempää mallia.
SUP-laudan pituus taasen vaikuttaa laudan vakauteen, ketteryyteen ja suoraviivaiseen kyytiin. Lyhyt lauta on ketterä ja mahdollistaa helpot ja nopeat käännöt, mutta pidemmällä laudalla saat tasaisemman ja suoraviivaisemman vauhdin. Matkanteosta tykkääville suppaajille pitkä ja suoraviivainen lauta on hyvä vaihtoehto, mutta peruskäyttöön on hyvä valita keskimittainen SUP-lauta.
6. Evien asettelu ja määrä
Evien asettelu ja määrä ovatkin sitten oma tieteen- ja taiteenlajinsa! Myönnän, että en itse asiasta juuri perusta, sillä suppailuni on pääosin kruisailua, mutta ymmärrän kyllä sen tärkeyden – etenkin kun monella on tavoitteena aalloilla taiteilu.
Käytännössä evien asemointi ja määrä vaikuttavat kahteen asiaan: tasapainoon ja ohjattavuuteen. Ilman eviä kulku voi olla hyvin kiemuraista ja suoraan melominen käytännössä mahdotonta, joten evät ovat siten melonnan kannalta yksi tärkeimmistä elementeistä.
Tyypillisimmin eviä valitaan joko yksi tai kolme kappaletta, mutta olen nähnyt kahden evän lautoja ja joskus niitä voi olla neljä tai viisikin. Yhden evän mallissa käytetään keskelle sijoitettavaa suurta evää ja kolmen evän mallissa keskelle sijoitetaan suuri evä sekä laudan sivuilla asennetaan kaksi pienempää evää.
Keskievän asemoinnilla on väliä ja sillä voi vaikuttaa laudan ketteryyteen. Nyrkkisääntönä on, että mitä lähemmäksi perää keskievä on asemoitu sitä suorempaa menosi on. Evien asemoinnista löytyy paljon hyvää nettimateriaalia (videoita, kirjoituksia, ohjeita jne,), joten jos kiinnostuit aiheesta niin suosittelen lukemaan esim. tämän kirjoituksen.
7. Melan valinta
Mela on todella tärkeä osa suppailukokemusta ja oikean melan valinta on lähes yhtä merkittävä päätös kuin laudankin valinta. Sen arvon huomaa oikeastaan vasta silloin kun pääsee kokeilemaan laadukasta ja kevyttä melaa.
Muistan kokeilleeni todella kevyttä ja upeasti muotoiltua Kaian melaa HelsinkiSUPin vuokrapisteessä viime kesänä (tsekkaa kokemukset tästä) ja olin suorastaan hämmentynyt, miten suuri vaikutus sillä oli suppailukokemukseeni. Laadukkaalla melalla suppailu oli huomattavasti kevyempää ja melominen tehokkaampaa – kokemus oli kaiken kaikkiaan todella nautinnollinen.
Suppailumeloilla on suuria eroja niin materiaalin, painon, muotoilun kuin käyttötarkoituksenkin osalta. Yleisimmät materiaalit ovat alumiini, hiilikuitu ja bambu. Tyypillisimmät yleismelat ovat alumiinisia ja ne ovat hinnaltaan edullisimpia sekä käytöltään monipuolisimpia. Hiilikuituinen mela on todella kevyt ja vahvarakenteinen mutta kääntöpuolena on kallis hinta. Bambuinen mela on myös kevyt mutta samaan aikaa sillä saa luonnollisen tunteen varren elastisuuden ansiosta. Hiilikuitumelojen tavoin bambumelat voivat olla myös yllättävän kalliita.
Useissa lautapaketeissa mela tulee valmiiksi mukana, joten sen laatua ei helposti havahdu arvioimaan. Suosittelen kokeilemaan jossain vuokrapisteessä eri meloja, jotta voit vertailla niiden vaikutusta. Kannattaa myös kokeilla käsituntumaa kaupoissa, jos vuokrapisteistä ei löydä tarpeeksi vaihtoehtoja.
Bonus: suppailijan lisävarusteet
Suppailijalla on hyvä olla tiettyjä lisävarusteita mukanaan turvallisuuden ja miksei dokumentoinninkin vuoksi.
Yleisimmät lisävarusteet ovat karkuremmi ja pelastusliivit ja näiden käyttö on enemmän kuin suositeltavaa. Tämä pätee etenkin kylmillä säillä, sillä kaatuessa ei halua olla kauaa vedessä, mutta miksei myös lämpimämmilläkin säillä (tsekkaa vinkin kylmien säiden suppailuun tästä postauksesta).

Lisäksi voi olla hyvä käyttää kännykälle suunniteltua vesitiivistä pussukkaa, jos haluat kännykän mukaan suppailureissulle (kukapa ei haluaisi ottaa SUP-selfieitä). Koskaan ei tiedä milloin tulee se ensimmäinen kaatuminen, joten suojaa kännykkäsi, sillä nehän eivät tunnetusti pidä kastumisesta.
Ja sokerina pohjalla on tietysti kuvausvälineet: suppaillessa saa hienoja kuvia ympäröivästä luonnosta, joten mukana kannattaa pitää kännykkää (suojapussissa) tai muuta kameraa. Itse otan suppailureissuilleni mukaan aina GoPron ja selfie-kepin sekä vaihtoehtoisesti liivit, joihin GoPro-kameran saa näppärästi kiinni, jolloin kädet jäävät suppaillessa vapaaksi. Blogini SUP-postausten kuvat on otettu GoPro-kameralla.
Ensimmäisen oman SUP-laudan hankinta – kokeile ennen ostoa
SUP-laudan hankinta on nykyään helppoa. Voit testata erilaisia lautoja kätevästi SUP-vuokrapisteissa (joita muuten on ympäri Suomea jo melkoinen valikoima) ja hankkia laudan verkkokaupasta kotiintoimituksella.
Vuokrauspisteissä on usein erilaisia malleja kokeiltavana ja moni paikka onkin erikoistunut tiettyihin SUP-merkkeihin. Tällöin voit saada tuntumaa merkkikohtaisiin eroihin – suosittelenkin siis kokeilemaan erilaisia lautoja vuokrapisteissä, joita löytyy nykyään lähes jokaisesta kaupungista ja etenkin pääkaupunkiseudulla (tsekkaa Helsingissä ainakin Hakuna Matata SUP rental, HelsinkiSUP, TwentyKnots tai SUP Finland).
Voit katsoa listan eri verkkokaupoista aikaisemmasta postauksestani, johon olen listannut suppailuun erikoistuneita verkkokauppoja. Tutustu SUP-lautojen verkkokauppoihin siis tästä.
Mahtavaa suppailukautta!
Suppailuterveisin, Antti

Moikka Antti!
Ja kiitos hyvästä kirjoituksesta, olen sen lukenut jo useampaan kertaan läpi. Oman sup laudan hankinta pyörii kovasti mielessä ja lautojen jättimäinen valikoima ei tee ostamisesta helppoa. En ole myöskään kokenut suppailija (viime kesänä kahdesti ja tänä kesänä kerran), mutta oma lauta silti himottaa. Asun siis Itä-Suomessa Saimaan äärellä, pidän luonnossa liikkumisesta ja retkeilystä. Joskus myös haluaisin ottaa koiran mukaan retkille (n. 30kg). Mietin oman laudan ja vuokraamisen eroja ja oman laudan puolesta puhuvat seuraavat seikat:
-omaa lautaa voi käyttää missä vain ja milloin vain. Veneilemme kesällä jonkin verran, jolloin oma sup lauta kulkisi mukana ja sen voisi kaivaa esille sopivalla säällä sopivassa paikassa
-olen ”tutkiskelija” ja haluan koluta erilaisia uusia paikkoja, joten vuokraamojen edestä samasta paikasta liikkeelle lähteminen ei houkuttele
-haluan ottaa laudan mukaan reissuihin, esim. mökille 150km päähän
-vuokraamojen valikoima tuntuu tällä alueella olevan suppea ja vuokrattavissa on enimmäkseen all around lautoja ja itseä kiinnostaisi enemmän retkeilyyn soveltuva lauta
Kuvailemasi jobe duna kuulostaa kriteereihini sopivalta, mutta voisitko vielä kertoa, että miten itse päädyit juuri tähän lautaan? Pääsitkö jossain kokeilemaan sitä? Oliko sinulla muita vahvoja ehdokkaita joiden välillä punnitsit? Itse olen miettinyt myös red paddle co lautaa, mutta ne ovat hieman kalliimpia, oletko testannut, tiedätkö niiden eroja? Tiedän, että lautaa valitessa olisi parasta päästä kokeilemaan erilaisia, mutta täällä päin vuokraamojen vaihtoehdot ovat suppeita enkä ainakaan minä ole löytänyt myöskään täältä päin alan kauppaa. Voisitko siis auttaa? 🙂 Olisin todella kiitollinen vastauksistasi.
Tässä vielä omat mietteeni noihin seittemään kohtaan:
1. Käyttötarkoitus: retkeily, uusien paikkojen tutkiskelu, sup jooga ei kiinnosta tässä kohtaa, aallokko lähinnä hirvittää, mieluummin tyynemmällä kelillä retkeilen ja ihastelen maisemia. Lauta olisi ainoastaan omaan käyttöön.
2. Ilmatäytteinen – paljon kuljettelua
3. Olisi hyvä, että lauta kantaa aikuisen ja ison koiran
4. En halua mitään race nopeuksia, mutta olisi mukava, että lauta liikkuu smoothisti ja sillä pääsee vaivattomasti suoraan.
5. Kärki kai saisi sitten olla terävämpi kuin pyöreämpi, koska aallokoissa temppuilu ei niinkään kiinnosta.
6. Evistä en oikein ymmärrä. Kunhan pääsisi suht suoraan 😀
7. Melaksi ajattelin alkuun kelpaavan paketin mukana tulevan melan.
Terkuin Henna
TykkääTykkää
Moi Henna! Erittäin hyviä kommentteja ja kysymyksiä. Sun käyttötapaukset kuulostavat hyvin samalta kuin minulla. Mainitsemasi veneily + suppailu -kombinaatio on itse asiassa oiva käyttötapaus suomalaiselle suppailijalle ja aihe on tullut esille muutamissa keskusteluissa. Se on myös hyvä argumentti ilmatäytteisen laudan puolesta. Oma lauta tuo niin paljon vapautta käytön osalta!
Mulla oli hankintavaiheessa mielessä kolme eri lautamallia eri valmistajilta. Listasin kaikki suomalaisista verkkokaupoista löytämäni SUP-merkit ja -mallit Excel-taulukkoon vertailtavaksi ja omien käyttötarkoitusteni kautta päädyin seuraaviin: Jobe Dunan lisäksi mietin Asenteen Voyager -mallia (edelleen tykkään tästä mallista ja merkistä paljon) ja Red Paddle co:n vastaavaa mallia. Laudat olivat muodoiltaan ja mitoiltaan suht identtisiä. Eroja oli lähinnä hinnassa ja ulkonäössä (värit ja brändäys). Kaikkia malleja pääsin onneksi testaamaan etukäteen ja kaikki olivat toiminnaltaan suht samankaltaisia. Ulkonäöltä tykkäsin itse asiassa vähiten Jobesta mutta siihen kuitenkin päädyin :). Joben lauta oli hinnaltaan huokein ja sain siitä hyvän tarjouksen Vesiurheilu.fi -saitilta (https://www.vesiurheilu.fi). Kesän alla heillä oli kampanja, jossa lautapaketin hinta taisi olla 100 € alennuksessa. Tein siis lopullisen päätöksen hinnan perusteella. Itä-Suomessa SUP-kaupat taitavat olla vähissä, mutta toisaalta, minä ostin Jobe Dunan Mikkelissä sijaitsevasta verkkokaupasta (tuo Vesiurheilu.fi).
Jos muuten asut lähellä Savonlinnaa niin siellä on hyvä vuokrafirma nimeltään SUP Savonlinna. Heillä on ainakin Red Paddlen lautoja ja vielä joku aika sitten möivät viime vuoden vuokralautoja tosi hyvään hintaan. Tuo on muutenkin yleinen kaava vuokrafirmoille: edellisen vuoden malleja saa käytettynä halvalla, jos vain uskaltaa ostaa käytetyn SUP-laudan. Vastaavasti nettikaupoissa tulee varmaanki myös alennukset ennen kuin sesonki lähtee kunnolla käyntiin.
Tässä pikaisia ajatuksia, toivottavasti näistä on apua sinulle täydellisen laudan löytämiseksi :).
//antti
TykkääTykkää
Kiitos paljon vastauksista Antti! Sähköpostiin en saanut jostain syystä ilmoitusta, siksi huomasin vastauksesi vasta nyt, pahoittelut (sinulle ja myös minulle joka tuskailen laudan hankintaa…;))
Joka tapauksessa vastauksesi selkeytti kyllä omaa ajatusta: oma sup lauta on saatava! Olet kyllä tehnyt melkoisen vertailutyön, mutta sitten voi ainakin olla varma hankinnastaan. 🙂
Onkohan noista, esim. Intersportin omista merkeistä mihinkään? Sieltä ilmeisesti saisi firefly merkkisen 400€:lla https://www.intersport.fi/fi/tuote/firefly-isup-300-kajak-suplauta-56501125/
Haluaisin kyllä laadukkaan laudan heti, ettei sitten mene maku suppailuun jos lauta lörpöttää tms.
Ja kiitos tuosta Savonlinna vinkistä, siellä tulee varmasti käytyä kesällä. Jos ei jo tuolloin ole omaa lautaa, niin suuntaan mainitsemaasi vuokraamoon! 🙂
TykkääTykkää
No jopas, täytyykin tutkia tuota sähköpostitoiminnallisuutta blogissa. Olishan se kiva, että vastaukset tulisivat suoraan emailiin :). Ymmärrän kyllä tuskan, mulla myös veri vetää SUP-laudan päälle jatkuvasti – varsinkin nyt kun kelit ovat parhaat suppailuun :D.
Tuo laittamasi esimerkki on oikeastaan välimaastoon sijoittuva koon puolesta: hieman keskimääräistä pituutta lyhyempi ja paksuudeltaan aikaisemmin puhuttuihin merkkeihin verrattuna ohuempi (tyypillisesti ilmatäytteiset merkkilaudat ovat 6 tuumaa, ja Firefly on 4,7 –> eli noin kolmen sentin ero, jolla on merkitystä tilavuuteen ja siten laudan jämäkkyyteen). Mun paino (n. 82 kg) on varmasti juuri rajalla kantavuuden osalta enkä sitä varmasti itse hankkisi, mutta toisaalta tuo varmasti sopii keveämmille suppaajille :).
Mun ensimmäinen lauta oli Aqua Marinan Vapor, joka on 10 cm paksuinen sekä oli XXL:n pakettitarjouksena (suht samanhintainen paketti kuin tuo Firefly). Ensimmäisistä suppailuista lähtien se tökki, koska ei pitänyt muotoa ja ui hiukka liikaa vedenpinnan tasalla (tämä siis minun painolla, vaimolle se sopi paremmin). Juuri testailun kautta totesin, että suppailun pitää oikeasti tuntua mukavalta kun on hyvä lauta alla :D. Tykkään muuten edelleen testailla vuokrapisteiden lautoja ja kokeilla eri lautamerkkien ja mallien eroja.
TykkääTykkää
Joo, näköjään edelleen saan ilmoitukset vain omista kommenteistani, heh 😀
Viikonloppuna kävikin hyvä tuuri: pääsin testaamaan juuri ton joben laudan ja samoin ton fireflyn. Erot oli selkeät! Firefly ei kestänyt suorassa vaan olisi mielellään pyörinyt ympyrää ja oli kiikkerämpi suppailla. Joben lauta tuntui todella vakaalta ja pienessä aallokossakin halkoi hyvin menemään.
Ei jaksa enää vertailla, tilaus menemään ja innolla suppailemaan! Kiitos kun oot ollut apuna. Hyvää sup-kesää meille 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Loistavaa, teit varmasti oikean päätöksen! Ja hyvä, että pääsit testaamaan 👍😎. Mahtavaa SUP-kesää!
TykkääTykkää