Tässä se nyt on: uunituore SUP-lautapaketti, jolla aloitan tämän suppailukauden. Kyseessä on Shark SUP -valmistajan Touring-malli, jonka mitat ovat 12’6″ x 30″ x 6″. Minulle kyseessä on kolmas SUP-lauta mallien muuttuessa ensimmäisestä yleislaudasta aina vain teräväkärkisempään ja kapeampaan Touring-lautaan. Kyseessä on myös kolmas eri SUP-lautavalmistaja, jonka valmistamalla laudalla suppailen säännöllisesti (palaan eri malleihin ja lautoihini hieman myöhemmin).
Tämä lautapaketti saapui vain kahdessa päivässä Matkahuollon toimittamana puhelusta, jonka kävin Leijakoulu Lappiksen Harrin kanssa – melkoisen positiivinen yllätys siis tuo toimitusaika! Rupattelimme Harrin kanssa suht syvällisesti suppailutyylistäni, tarpeistani ja toiveistani sekä minkälaisissa vesistöissä viihdyn. Tämän keskustelun päätteeksi Harri suositteli Shark SUP:in 12’6″ x 30″ x 6″ -kokoista Touring-mallia, mutta samalla myös haastoi miettimään, olisiko nyt ollut jo aika kokeilla Race-mallia – tämä ajatus on muuten jo nyt jäänyt muhimaan mieleeni, joten ehkä kesän aikana tulee kokeiltua vieläkin kapeampaa Race-lautaa.
Tarkempia speksejä laudasta
Mutta käydäänpä vielä tarkemmin läpi tämän Shark SUP -laudan speksejä.


Paketin kyljessä lukee Shark SUP 12’6″ x 30″ x 6″ Touring ja tuon kryptisen numero- ja merkkijonon suomennos on, että SUP-lauta on 3,8 metriä pitkä (12’6”), 76,2 cm leveä (30”) ja 15,24 cm paksu (6”) sekä muotoiltu matkakäyttöön, eli suht kapealla ja terävällä kärjellä. Jostain syystä SUP-lautojen mitoissa suositaan jenkkistandardia ja siten mittojen selvittäminen vaatii pientä googletusta ja mittakonvertointia.
Yllä olevien mittojen lisäksi tärkeitä kriteerejä ovat myös ilmatäyttöisen laudan maksimipaineet, jolla on vaikutusta laudan jäykkyyteen, suosituspaino, tilavuus sekä mahdolliset lisäkilkkeet. Tämän Shark SUP:in osalta kokonaistilavuus on 350 litraa, suosituspaino 120 kilon luokkaa (joka on vielä kaukana maksimipainosta) ja suurin paine 25 PSI (suosituspaineen ollessa 18 PSI).



SUP-paketissa tulleen laudan mukana tuli myös hiilikuituinen mela (joka on kolmessa osassa), tehokas pumppu, karkuremmi, pilli ja vesitiivis kännykkäpussi. Lisäksi paketissa oli Lappiksen ja Sharkin toimesta erinäisiä esitteitä, ohjeita ja tarroja sekä hienot SUP-lauta-avaimenperät (nämä olivat 2-vuotiaan tyttäreni suosikkeja).
Yleislaudasta teräväkärkiseen Touring-malliin
Mutta palataanpa hieman vielä SUP-lautahistoriaani, sillä valintaperusteista voi toivottavasti olla jollekin hyötyä. Oma suppailuhistoriani alkoi vuonna 2015 ja ensimmäisen lautani hankin vuosi sen jälkeen, kokeiltuani muutamia eri malleja vuokrapisteissä.
Hankin ensimmäisen SUP-lautani hinta tärkeimpänä kriteerinä ja päädyinkin ostamaan Aqua Marina -laudan XXL:stä. Valmistajan ilmoittamaan laudan maksimipainoon oli vielä useita kymmeniä kiloja mutta yllätyksekseni suppaillessa lauta taipui kovasti, jalat hörppivät vettä ja meno oli aika erilaista verrattuna kalliimpiin merkkeihin, joita olin kokeillut vuokrapaikoissa. Lisäksi paketin mukana tullut mela vaikutti kuin pölynimurin varresta muokatulta (paksu, epäergonominen, alumiininen, eikä säätövaraa).
Ensimmäisen kesän jälkeen aloin miettimään vaihtoehtoja ja kasaamaan vertailu-Exceliä, sillä laji oli kuitenkin koukuttanut pahasti ja halusin antaa uuden mahdollisuuden toisen laudan muodossa. Aika pian päädyin Joben 11’6”-pitkään Duna-malliin. Tämän laudan myötä oma suppailukokemus parani harppauksin, sillä liu’ut olivat pidempiä ja kevyempiä sekä itse matkaaminen huomattavasti miellyttävämpää. Paketin mukana tullut mela oli standardimallinen ja siten huomattava parannus ensimmäiseen malliini.
Joben aika jäi tänä vuonna, sillä siirryin vielä astetta kapeampaan ja reilut 30 cm pidempään malliin Shark SUP:in Touring-laudan myötä. Tämän laudan myötä oma suppailukokemus pitäisi parantua vielä askeleen verran, sillä lauta tarjoaa sulavampia liukuja, mukavasti vauhtia sekä aaltojen rikkomiskykyä – kaikki ominaisuuksia, jotka tukevat retkisuppailua.
Sharkissa viehätti merkin brändi, lautojen ulkoasu, materiaalien laatu, mutta myös Sharkin aktiivinen osallistuminen The Shark Trust:in toimintaan, jonka tavoitteena on parantaa haiden elinoloja ja tervehdyttää meriekosysteemiä (voit tutustua Shark Trust -järjestön toimintaan tällä sivulla).
Kesän aloitusta odotellessa
En ole vielä ehtinyt avaamaan omaa suppailukauttani ja SUP Suomi -Facebook-ryhmää seuratessa alkaa kyllä SUP-into iskeä pahasti päälle, sillä niin moni on jo päässyt vesille. Ehkä lähipäivät ovat minullekin suosiollisia ja pääsen kokeilemaan tätä uudenkarheata Sharkia sekä sen suppailukyvykkyyksiä. Pakko oli kuitenkin pumpata lauta täyteen, testata evän asettumista ja kokeilla miltä laudan kantaminen tuntuu.


Suppailukauden alkua siis vielä odotellessa!
Suppailuterveisin, Antti
P.S. Jos kaipaat lisätietoa Shark SUP:in laudoista, suosittelen tsekkaamaan mitä mallista kerrotaan valmistajan webbisivuilla. Vastaavasti myös Lappiksen webbisivuilla on tietoa Shark SUP -laudoista.