Espoossa alkaa olla mukava määrä olutpanimoita, joista osa on kasvanut jo kohtalaisen suuriksi ja kannattaviksi. Näiden panimoiden kasvua onkin ollut ilo seurata sivusta. Monella panimolla on ollut alusta asti oma juttunsa, joka on säilynyt samana vuosien myötä ja siten luonut panimolle hyvän maineen, brändin ja fanikannan.
Yksi oman tiensä kulkijoista ja samalla Espoon kiehtovimmista panimoista on mielestäni Salama Brewing Company, joka pitää majaansa Bembölen kulmilla Espoossa (tarkempi osoite on Fallåker 1, Espoo). Salama on tullut olutihmisille tutuksi rohkeista kokeiluistaan ja värikkäistä etiketeistään sekä tietenkin erittäin maittavista oluistaan (etenkin vahvemmat oluet, kuten Double IPAt, Triple NEIPAt ja Stoutit, tuntuvat olevan monen mieleen).
Vierailu pääkallopaikalla, eli panimolla
Salaman oluet viedään käytännössä käsistä. Oluterät ovat kooltaan suht pieniä (joidenkin oluiden osalta tankillinen) ja siten yhden oluen elinikä saattaa olla suht lyhyt. Tämän takia panimon oma panimokauppa on luonnollinen kanava Salaman oluiden hankkimiselle – kunhan siellä vain käy tarpeeksi usein ja mahdollisimman pian uuden oluen julkaisusta, sillä jääkaapin sisältö vaihtuu nopeasti, noin neljän viikon välein.
Salaman oluttarjonnasta olin tutustunut etukäteen noin kouralliseen, mikä on vain murto-osa koko tuotannosta. Asiaan pitäisi siis saada muutos! Koska Salaman oluiden kiertovauhti on nopea, olisi paras keino omien varastojen täydentämiseen ottaa suunta suoraan pääkallopaikalle, eli Salaman panimolle. Samalla ehkä tarttuisi mukaan hyviä vinkkejä ja salaisuuksia panimon ukkeleilta.

Mukaan Salamalle sain serkkuni Karin, joka tuntee Salaman tarjonnan ja toiminnan erittäin hyvin. Hän toimisi loistavana oppaana ja olutsuosittelijana vierailumme aikana.
Uusia oluita lähes jokaiselle vuoden viikolle
Salama Brewing on erikoistunut vahvoihin ja maultaan rikkaisiin oluisiin. Rohkean ja rikkaan makumaailman tavoin myös Salaman brändi ja oluiden ilme on hyvin värikäs ja massasta erottuva. Liekö tämä laskelmoitua, mutta uskon että rohkeat makukokeilut ja räiskyvän taiteellinen visuaalinen ilme saavat olutnautiskelijat koukkuunsa. Ainakin sillä erottuu harmaasta massasta.
Salaman porukka tykkää kokeilla erilaisia makuja ja menetelmiä, mikä tarkoittaa että uusia oluita on koko ajan kypsymässä mielen sopukoissa ja tankeissa. Erilaisia oluita on tähän mennessä tullut jo lähes 90, mikä on järisyttävä määrä muutamassa vuodessa. Täysin uusia oluita puskee muutaman kuukausivauhdilla, kokonaiskapasiteetin ollen tämän vuoden osalta reilut 100 000 litraa vuodessa. Siten Salaman oluista pitävälle pukkaa kiirettä, jos haluaa pysyä vauhdissa mukana.

Uskon, että tämä tahti sopii kuitenkin Salaman kohderyhmälle, johon kuuluu paljon olutfiilistelijöitä ja -makumatkailijoita, joille ”perus-IPA” tai lager ei yksinkertaisesti vain riitä. Ryhmään, joka mielellään esittää seuraavan kysymyksen: ”Miksi juoda aina samaa olutta kun tarjolla on uniikki makukokemus?” Tämä on myös minun olutfilosofiani ja tunnustankin harrastavani olutmakumatkailua.
Panimovierailun jälkeen laukullinen oluita matkaan
Mutta mennäänpä asiaan, eli panimovierailuun! Saavuttuamme Salaman panimolle, meitä oli siellä vastassa Christian, joka perehdytti meidät Salaman oluentuotantoprosessiin, filosofiaan ja kasvutavoitteisiin (jotka ovat muuten ihailtavan suuret).
Pääsimme ihailemaan Salaman optimoitua panimolaitteistoa ja vanhoissa viini- ja rommitynnyreissä kypsyviä oluita. Lisäksi kuulimme, että Suomen markkinan lisäksi oluita toimitetaan Ruotsiin, Hollantiin, Britteihin, Saksaan ja Tsekkeihin – maihin, joihin myynti kasvaa kovaa vauhtia. Kierroksen kruunasi uuden ja juuri tölkitettävän West Coast IPAn maistaminen suoraan tankista.




Salaman panimokaupassa on aina myytävänä uusia sekä tuoreita oluita ja niitä päädyimme lopuksi valikoimaan. Tällä kertaa tarjolla oli noin viittätoista erilaista olutta, joista Kari-serkkuni suositteli etenkin Supercharged Natural High (Tripple IPA) ja Chromatic Screamer (RBA Black Pastry IPA) -oluita sekä alkoholitonta humalavettä. Pienen pähkäilyn jälkeen maistelupakettiini päätyi lopulta 12 oluen kokonaisuus, joka pitää sisällään Salaman omaa ja vieraspanimoiden tuotantoa. Näiden testaamista odotankin jo innolla!
Salaman panimon terassiosio vietti vielä talviunta, joten laajempi maistelu ei ole vielä mahdollista panimon tiloissa. Koronarajoituksista johtuen terassi saa vielä kerätä katupölyä. Onneksi fanit tuntuvat kuitenkin löytävän panimokauppaan sekä muihin Salaman olutta myyviin liikkeisiin.


Maksettuani oluet panimokaupan kassalle, oli myös aika hyvästellä Salaman panimo ja panimotiimi. Vierailu oli oikein mukava ja mukaan tarttui hienoja erikoisuuksia niin Salaman kuin vieraspanimoidenkin tarjonnasta. Ehkä kohtaamme taas, sillä mistäs muualta Salaman herkkuja saa yhtä helposti kuin suoraan pääkallopaikalta, eli panimokaupasta. Kiitos vielä Christianille hyvästä panimokierroksesta sekä keskusteluista!
Olutterveisin, Antti
P.S. Jos kaipailet lisätietoa Salama Brewing Companyn toiminnasta, suosittelen tsekkaamaan heidän webbisivunsa, jonka verkkokauppa on myös näppärä kanava olutherkkujen hankintaan. Saitilta näet myös minkä verran kutakin myynnissä olevaa olutta on enää jäljellä. Tsekkaa myös Salaman Facebook-sivut ja Instagram-feedi, jonne päivittyy ajankohtaisempaa materiaalia panimon toiminnasta.