Luminen talvi. Se saa lapset innostumaan ulkoilusta ja vanhemmat kirjoittamaan some-päivityksiä kolaamisen ihanuudesta (tai tuskasta, näkökulmasta riippuen). Minulle talvi on lähinnä aiheuttanut mietintää päivittäisten tarhamatkojen kulkemisen osalta, sillä lumi ja pakkanen kun vaikeuttavat ympärivuotista pyöräilyä pyöräkärryn kera huomattavasti. Keväällä, kesällä ja syksyllä pyöräkärryn kera pyöräily on mielestäni aivan ylivoimainen tapa tarhamatkoille, mutta näin talvella, pyörän ollessa talvisäilytyksessä, täytyy keksiä muita keinoja.
Tyttäremme tarha on suht lähellä kotiamme – siinä mielessä olemme onnekkaita – mutta noin puolentoista kilometrin matka voi tuntua kulkutavasta riippuen joko lyhyeltä tai yllättävän pitkältä, varsinkin paukkuvassa pakkasessa: autolla se sujahtaa hujauksessa, mutta omatunto soimaa ympäristön saastuttamisesta; pulkka olisi taasen hauska tapa matkustaa, mutta kaupunki tuppaa hoitamaan hiekoittamisen välillä ehkä turhankin tehokkaasti, joten pulkkaa saattaa joutua kantamaan kainalossaan; kävely 2-vuotiaan taaperon kanssa on toisaalta hyvin hidasta ja aika pian kävely muuttuu taaperon kantamiseksi kävelyhalujen lopahtaessa.
Vaihtoehto kävelylle ja autoilulle
Olin siis pakotettu miettimään parempia kulkutapoja ja yllättävä vaihtoehto löytyikin autotallistamme, jossa pyöräkärry odotteli kevään alkua. Pyöräkärry toimisi nimittäin kätevästi myös kävellessä, sillä sitä on helppo lykkiä eteenpäin rattaiden tavoin.
Kokeilin pyöräkärryä (ja nyt puhun meillä käytössä olevasta Hamax Outback -mallista, josta tarkemmin tässä postauksessa) ensimmäisen kerran tyttäreni tarhamatkoilla vuoden alusta, jolloin Espooseen iski oikein kunnon luminen talvi. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan, riippuu taas näkökulmasta) lunta satoi yön aikana parikymmentä senttiä, eikä lumentulo jäänyt yhteen yöhön – pyöräkärrymme pääsi siis heti kunnon koetukselle!

Ensimmäisten lumikokeilujen jälkeen päätin ottaa pyöräkärryn vakikäyttöön ja olenkin kävellyt tyttäreni tarhamatkan kärryä lykkien jo toistakymmentä kertaa, teiden ollessa joko paksun lumen tai loskan peitossa, jäisen liukkaita tai aurauksen jälkeen paikoin kapeita ja poukkoisia kävellä. Mikään näistä ei ole estänyt saati hidastanut menoani. Jos mietit miksei, niin alla hieman perusteluita.
Pyöräkärryn hyödyt lumisessa maastossa
Tutkitaanpa ensin pyöräkärryjen rakennetta, joka on vankka ja kestävä. Ne on rakennettu käytettäväksi monenlaisessa maastossa ja vauhdissa. Monessa mallissa on suuret ilmatäytteiset pyörät (jotka takaavat tasaisen kyydin) ja jousitus (joka tasoittaa kyytiä huomattavasti). Näiden ansiosta katukivetykset tai jäiset vallit ovat kevyesti ylitettävissä ilman suurempaa tärinää tai pompotusta kyytiläiselle.
Pyöräkärryn painopiste on myös optimaalisesti alhaalla ja keskellä, mikä tarkoittaa että sitä on erittäin miellyttävää lykkiä: kärry kulkee tasaisesti ja lähes itsestään. Itse asiassa jos vertaan pyöräkärryn työntämistä tavallisiin kärryihin, on pyöräkärryn lykkiminen huomattavasti helpompaa. Matalan painopisteen ja suurien renkaiden ansiosta pyöräkärryä on myös melkein mahdotonta saada kaatumaan, mikä on myös turvallisuusmielessä tärkeä seikka.


Vankan rakenteensa lisäksi pyöräkärryssä on hyvä ja kokonaisvaltainen suoja sateen varalle, mikä tarkoittaa että matkustaja säilyy täysin kuivana vaikka taivaalta sataisi märkiä rättejä (kokeiltu on). Lumisateella tämä on ollut mukava lisä, sillä kuivana säilyvän lapsen lisäksi myös tarhamatkoilla mukana kulkevat vaihtovaatteet ja muut mahdolliset tavarat päätyvät käyttövalmiina ja kuivina perille.
Ja jos lopuksi mietitään itse taaperokokemusta, niin pyöräkärry on mukava myös siinä matkustavalle lapselle. Tyttäremme viihtyy kärryssämme hyvin (pois lukien ne harvat kerrat, jolloin hän on liian nälkäinen ja yliväsynyt) ja on tottunut kärrymatkaaja. Viime aikoina olen huomannut hänen ottaneen myös lyhyet nokoset aamumatkallamme.
Pyöräkärryilyä ympäri vuoden
Meidän perheessämme pyöräkärry on vakiintunut tarhamatkojen kulkuvälineeksi kevään, kesän ja syksyn lisäksi nyt myös talveksi. Kärry on kätevä niin tyttärellemme kuin myös meille vanhemmillekin, jotka sitä lykimme. Ripeän tarhamatkan lisäksi kärryn lykkiminen on osoittautunut hyväksi kuntoiluksi ja reilun puolen tunnin ulkoilu virkistää myös koronanetätyön jäykistämiä niveliä ja mieltä.
Jos et siis ole vielä valjastanut pyöräkärryäsi talvikäyttöön tai mietit ympärivuotisista tarhamatkoista selviytymistä, niin suosittelen kyllä vahvasti pyöräkärryn käyttöä myös talvella sen monipuolisuuden ja maasto-ominaisuuksien vuoksi.
Lumisin pyöräkärryterveisin, Antti
Moi! Olipa kiva lukea kokemuksia kun harkitsemme Outbackin ostoa. Oletko kokeillut talvella pyöräilyä tämän kärryn kanssa? Tai kärryn kiinnittämistä sähköpyörään?
TykkääLiked by 1 henkilö
Moi! Kiva kuulla, että pyöräkärry on harkinnassa! Meillä tuo Outback on käytössä ympäri vuoden ja oikeastaan enemmän talvella kuin kesällä, sillä talvisin pyöräkärry on lumessa huomattavasti helpommin käsiteltävä kuin tavalliset kärryt (lumisateen jälkeen pyöräkärry kulkee isojen pyörien ansiosta tosi näppärästi) tai pulkka (jota on ikävä vetää hiekoituksen jälkeen). Itse en ole lähtenyt talvipyöräilyyn kärryn kanssa, käytän pyöräkärryä talvisin kävellen tai juosten (en ole hankkinut erillistä juoksuetuosaa). Talvikävely- tai -juoksukäyttöön ei ole tarvinnut lisätä nastoja mutta pyöräillessä saattaisin sellaisia kuitenkin harkita. Sähköpyörään en ole myöskään kärryä kytkenyt kun itselläni käytössä ”normi”versio 😊. Ollaan kyllä oltu Outbackiin tosi tyytyväisiä ja kohta myös päästään hyödyntämään tuplakokoa kahden lapsen kanssa, sillä nuorempi alkaa olla sopivan ikäinen kyytiin.
TykkääTykkää