Puut ovat maailman keuhkot. Ne sitovat haitallista hiilidioksidia, jotta meillä ihmisillä ja muilla maapallon asukeilla olisi enemmän happea hengitettävänä. Suomalaisittain ajateltuna puinen maisema on itsestäänselvyys, mutta se ei ole samoin monessa muussa maassa. Esimerkiksi useassa Afrikan maassa metsiä on tuhoutunut ihmisten toimien ja eroosion seurauksena ja jäljellä on paljon kuivaa ja viljelyyn kelpaamatonta maaperää.
Miksi puhun puista? Entinen kollegani Sari lähestyi minua muutama viikko sitten viestillä, joka sai miettimään maailman metsiä. Sari on mukana hankkeessa, jonka tavoitteena on istuttaa puita Afrikkaan ja metsittää alueita, jotka kärsivät kuivuudesta. Afrikassa on vuosien saatossa tuhoutunut metsää väestönkasvun ja kuivuuden seurauksena ja niiden seurauksena maaperä on entistä kuivempaa ja haasteellista viljellä. Sarin sanoin: ”Afrikan metsittämisellä on iso merkitys myös meidän suomalaisten ilmastoon ja lisäksi tällä mahdollistetaan afrikkalaisille puitteet elää omassa kotimaassaan.”
Yhteistyössä paikallisten kanssa
Sarin aurinkolaseja valmistava yritys Shadeshares toimii Keniassa ja sitä kautta valikoitui myös luotettava taho metsitysyhteistyöhön. Puut istutetaan ja hoidetaan yhteistyössä Kenya Forest Servicen kanssa, joka on Kenian hallituksen alainen organisaatio ja hallinnoi maa-alueiden käyttöä. Shadesharesin ja Sarin istutustalkoisiin pääsee mukaan hankkimalla puiden taimia, joita sitten paikalliset istuttavat Kenya Forest Servicen viranomaisten osoittamille ja hyväksymille alueille. Puunistutuksen myötä tarjoutuu myös työmahdollisuuksia paikallisille.

Kenialla on kunnianhimoinen tavoite metsiensä suhteen: se haluaa kasvattaa metsäpeitettään seitsemästä prosentista kymmeneen vuoteen 2030 mennessä. Kenya Forest Services taasen kuvaa strategisena tavoitteenansa kasvattaan Kenian metsäpeitettä yhdellä prosentilla seuraavan kolmen vuoden aikana. Se on todella kova ja kunnioitettava tavoite Kenian kokoisessa maassa! Tämän tavoitteen saavuttamiseksi minäkin haluan kantaa virtuaalisen korteni kekoon.
Sanoista tekoihin
Luettuani Sarin viestin ja pohdittuani tovin, totesin että tämä on loistava konsepti ja halusin ehdottomasti osallistua hankkeeseen. Siispä viestiä Sarille, jotta toivomani määrä taimia saadaan istutettua ja kasvamaan mahdollisimman nopeasti. Onnekseni Sari oli kyseisenä ajankohtana itse Keniassa ja Oyugisin pienessä kylässä istutushommissa, joten toivomani taimierä saatiin myös mahtumaan mukaan. Itsehän en taimia pääse istuttamaan, mutta toisaalta se olisi myös ympäristön kannalta kyseenalainen teko (lento Keniaan, ajo istutuspaikalle, taimet maahan ja lento kotiin – sitä matkaa saisin hyvittää useammalla istutuksella).

Puu kerrallaan kohti parempaa maailmaa
Uskon, että maailma pelastuu puu kerrallaan ja on hienoa olla mukana metsittämässä Afrikkaa. Samalla on hyvä, että metsityshankkeisiin voi osallistua niinkin helposti kuin nappia painamalla ja yhdellä sähköpostiviestillä. Tarvitaan tekoja ja rohkeita päätöksiä, jotta maailman kuivat alueet saadaan metsitettyä, mutta onneksi löytyy Sarin kaltaisia ihmisiä, jotka tekevät muutoksen mahdolliseksi myös meille suomalaisille.
Virtuaalisin puunistutusterveisin, Antti
mitä järkeä on istuttaa kuivuuesta kärsiville alueille eukalyptusta, vieraslajia Australiasta josta on tosi hankala päästä eroon jos mieei muuttuu….
TykkääTykkää
Kannattaa tutustua Kenya Forest Servicen sivuihin, joka tässä keississä on yhteistyötahona. Siellä on tarkempaa tietoa eri lajikkeista ja taustoitusta. Eukalyptushan on vain yksi monista puulajeista, joita heidän hankkeissaan hyödynnetään.
TykkääTykkää