Espanjan eteläreunalla sijaitsee meille suomalaisille tuttu alue: Málaga, Costa del Sol ja Andalusia ovat vuosikymmenten ajan olleet suomalaisten ja muidenkin eurooppalaisten suosituimpien rantalomakohteiteiden listalla. Siellä on käyty perhematkoilla, biletetty kaveriporukalla tai matkattu tuttuun ja turvalliseen Suomi-yhteisöön Fuengirolassa.
Minäkin suuntasin viime viikolla tähän eläväiseen kaupunkiin, mutta yllä mainituiden kategorioiden sijaan reissuni sujui työasioiden merkeissä.

Málaga on eteläisen Espanjan ja Andalusian alueen pääkaupunki. Se on alueen turistimagneetti, kulttuurin keskus ja merkittävä satamakaupunki, ja sen maisemaa hallitsevat kimmeltävä meri sekä ympäröivät vuoret. Sekä meri että vuoristo ovat olleet Málagalle merkittäviä elementtejä kautta sen historian.
Málagan kaupunki on noin Helsingin kokoinen asukasmäärältään mutta turistivirrat paisuttavat ihmismäärää etenkin lomakausina: Málagassa vierailee vuosittain lähes 1,5 miljoonaa turistia (viime vuoden lukema oli 1,3 miljoonaa) ja kesäisin rannoilla ja rantabulevardilla on ruuhkaa. Optimaalisin ajankohta Málagan matkalle olisi luonnollisesti turistisesongin ulkopuolella, etenkin jos haluaa nauttia autenttisesta tunnelmasta ja kulttuurista (tämä nyrkkisääntö pätee lähes kaikkiin kohteisiin). Minun onnekseni turistien virta oli tuokokuussa vielä melko mieto verrattuna kesäkuukausien meininkiin.
Toukokuinen Málaga on mukavan lämmin
Eteläisessä Espanjassa sää on suurimmaksi osin mukavan lämmin. Minun vierailuajankohtanani, eli toukokuun puolessa välissä, ilmapuntari paukutteli n. +30 asteen lämpöjä, mikä oli yllättäen ”kylmempää” kuin koti-Suomessa samaan aikaan – viime viikolla Suomessa nautittiin historiallisen lämpimästä ja kesäisestä säästä.
Tällä reissulla työpäivät venyivät yllättävän pitkiksi, joten pääsin nauttimaan lähinnä paikallisesta ilta-auringosta ja tunnelmasta. Onneksi Etelä-Espanjan illat ovat pitkiä, joten minulla ne koostuivat puistossa hengailustaa, linnoitusvierailusta, hyvästä ruoasta ja kaupungin sykkeestä nauttimista.
Málagan upeimmat nähtävyydet
Málagan keskeisimmät nähtävyydet on ripoteltu mukavan kompaktille alueelle. Keskustassa on monia hyviä museoita, vanhoja kirkkoja ja raunioita, kiehtovia nähtävyyksiä sekä rantabulevardi ja puistoalueita, joissa on aina mielenkiintoisia tapahtumia. Esimerkiksi aivan ytimessä sijaitseva sympaattinen Parque de Málaga -puisto tarjoaa vierailijalleen mahdollisuuden nauttia vehreästä kasvillisuudesta, lepuuttaa jalkojaan piknikin muodossa tai paeta paahtavaa aurinkoa mukavaan varjoon. Hyvällä tuurilla voi päästä seuraamaan flamenco-esitystä.


Oma suosikkini Málagan nähtävyyksistä on Castillo de Gibralfaro, jonne kapuaminen on hikisen reippailun arvoinen. Linnoitus sijaitsee keskeisellä paikalla kaupungin ytimessä, 130 metrin korkeuteen kohoavan Gibralfaro-vuoren huipulla. Yli 530-vuotias linnoitus on nähnyt pitkän taipaleen Málagan historiaa eri valtakausien aikana.
Castillo de Gibralfaron sisäänpääsy kustantaa vain 2,2 € ja sillä saa nauttia Málagan upeimmista maisemista: linnoituksen valleilta on huikeat näkymät ympäri Málagan kaupunkia ja maisemista (sekä mukavasti paahtavasta auringosta) nauttiessa voi bongailla muita nähtävyyksiä, kuten esim. lähistöllä olevan härkätaisteluareenan (upea näky linnan eteläiseltä muurilta) tai lepuuttaa silmiään horisontissa siintävissä vuorissa.



Linnoituksessa vierähtää helposti koko ilta, sillä maisemien lisäksi voi tutustua linnoituksen historiaan ja vanhoihin esineisiin. Muista piipahtaa linnan viihtyisässä puutarhabaarissa, jos etelän aurinko korventaa pohjoista ihoa liian kuumasti.
Machokulttuurin ytimessä
Toinen kulttuurillisesti kiehtova nähtävyys on Málagan härkätaisteluareena (Plaza de toros de Málaga). Härkätaistelut ovat edelleen suosittua ajanvietettä Espanjassa ja ne ovatkin kielletty vain Katalonian alueella (vuodesta 2012 lähtien) ja Kanariansaarilla, joten turnajaisia järjestetään monessa osassa Espanjaa aktiivisesti. Vaikka en kannata härkätaistelua, on siihen tutustuminen mielestäni tärkeätä ymmärtääkseen paremmin espanjalaista kulttuuria. Plaza de toros de Málagan areena on aika lähellä linnoitusta ja rantaa, joten siellä voi helposti vierailla saman päivän aikana.

Juttelin muutaman paikallisen kollegani kanssa aiheesta ja heidän mielipiteensä oli, että härkätaistelu on edelleen olennainen osa paikallista kulttuuria ja sillä on andalusialaisille suuri merkitys. Heidän mukaansa Málaga luopuu viimeisenä härkätaisteluista – eikä todellakaan ilman kunnon taistelua. Aihe taisi olla hieman arka, sillä tässä vaiheessa hillityt (mies)kollegani alkoivat jo kiihtyä, joten päätin vaihtaa aihetta ja kysellä miesten mielipiteitä Málagan suurimmasta tähdestä, Pablo Picassosta.
Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, tuttavallisemmin Pablo Picasso, syntyi Málagassa Plaza de la Mercedin aukion kulmilla 137 vuotta sitten (vuonna 1881). Vaikka Picasso muutti kaupungista jo 10-vuotiaana, näkyy hänen vaikutuksensa edelleen katukuvassa (muutenkin kuin turistirihkamakauppojen valikoimassa).
Nykyään Málagan kaupungissa on Picasson nimikkomuseo Museo Picasso, jossa voi ihailla maestron taidetta sekä tutustua taiteilijan persoonaan. Itse en valitettavasti ehtinyt vierailla museossa työkiireiden takia, mutta se on ToDo-listallani tulevan Málagan-reissun osalta.
Sangriaa ja leppoisaa iltaelämää
Jos Pablo Picasso ja keskeisimmät nähtävyydet on bongattu ja jalat kaipaavat lepoa, on hyvä pysähtyä viihtyisään ravintolaan. Málagassa niitä on useita ja minun suositukseni päivä- tai iltapysähdykselle on keskustassa sijaitseva El Pimpi. Viinilasillisen ohella voi rupatella baarimikon kanssa ja kysellä keitä kaikkia kuuluisuuksia rakennuksessa on käynyt – niitä on nimittäin paljon! Suurin osa oli kylläkin minulle aivan tuntemattomia, mutta tulipahan saatua samalla lyhyt oppimäärä Espanjan julkkisskeneen.
Ruokaravintoloiden osalta suosittelen suuntaamaan itään päin ja valitsemaan viihtyisän ravintolan turistialueen ulkopuolelta. Vajaan tunnin kävelymatkan tai vartin taksikyydin päässä, Pedregalejon alueella, on muutama oikein mukana ravintola, joissa kävimme myös työporukallamme. Tsekkaa esim. Pez Tomillo ja El Balneario, joiden makumaailma (ja sijainti meren ääressä) on suorastaan oiva.
Aurinkoisin terveisin, Antti
Yksi kommentti artikkeliin ”Työmatkalla aurinkoisessa Málagassa”