Yksi Sansibarin suosituista nähtävyyksistä on Prison Island, piskuinen noin 800 metriä pitkä ja 230 metriä leveä saari Stone Townin kyljessä. Saaren virallinen nimi on Changuu Island (joka tulee swahilinkielisestä, suosittua kalalajia tarkoittavasta sanasta) ja sitä on kutsuttu myös nimillä Kibandiko tai Quarantine Island (tästä lisää myöhemmin) mutta parhaiten se tunnetaan Prison Island -nimestään.
Saari on 5,6 kilometrin päässä Stone Townista ja matka sinne taittuu kätevästi moottoriveneellä. Perillä saarella on noin 20-30 minuutin päästä (riippuen aallokosta ja kuskin kilpailuvietistä muita veneilijöitä kohtaan), jossa vierailijaa on vastassa upea puusilta. Sisäänpääsy kustantaa neljä dollaria ja sen maksettuaan voi vapaasti liikkua saarella, vierailla vanhassa ”vanki”rakennuksessa sekä ihmetellä saaren nykyisiä asukkaita, jättiläiskilpikonnia.
Monenlaisia asukkaita
Changuu on historiansa aikana toiminut monenlaisten asukkaiden majapaikkana, mutta nimensä vastaisesti se ei ole koskaan toiminut vankilana. Varhaisimmat tarinat kertovat sitä käytetyn orjien kauttakulkupaikkana saaren ollessa arabien hallussa, mutta näistä ajoista on kovin vähän tietoa, eikä oppaamme puhunut aiheesta lainkaan.




Vuonna 1891 saari siirtyi brittiläisen Sir Lloyd Matthewsin omistukseen ja hän rakensi saarelle vankilan vuonna 1893. Rakennus muutettiin kuitenkin saman tien karanteeniksi kasvaneen keltakuume-epidemian takia ja saarelle alettiin eristämään karanteeniin keltakuumeeseen sairastuneita sekä saareen pyrkiviä sairaita matkustajia (tästä saaren nimi Quarantine Island).
Jättiläiskilpikonnien aikakausi
Nykyisin saari toimii jättiläiskilpikonnien kotina. Saarella asuvat kilpparit ovat Aldabranjättiläiskilpikonnia (tutustu lajiin tarkemmin tästä) ja ne tuotiin saarelle vuonna 1919 lahjoituksena Seychelleiltä. Alkuperäiset neljä jättiläiskilpikonnaa lisääntyivät nopeasti yli kahteensataan yksilöön, mutta pahimmillaan kanta laski vain seitsemään yksilöön mm. varkauksien takia.


Tänä päivänä saarella asustelee lähes sata eri ikäistä yksilöä vanhimman ollessa melkein parisataavuotias ja nuorimpien vastakuoriutuneita. Väitetään, että saaren vanhin kilpikonna, 191-vuotias ”isoisä”, on yksi alkuperäisistä saareen tuoduista kilppareista – ainoa eloonjäänyt neljästä vuonna 1919 saapuneesta. Tämän yksilön tunnistaa rikkinäisestä kilvestään, joka vahingoittui seitsemän vuotta sitten puun kaaduttua sen päälle. Onneksi pahimmat vauriot näyttivät alkaneen jo korjautumaan ja isoisä vaikutti muutenkin elinvoimaiselta.
Vierailun arvoinen saari
Mielestäni Changuu on ehdottomasti vierailun arvoinen saari! Karanteeniin käytetty vankila oli kiehtova näky ja jättiläiskilpikonnien elämää oli myös mukava tarkkailla. Vaikka alueen opastaulut kieltävät kilpparien ruokkimisen, moni syötti niitä ja ymmärtääkseni tämä on sallittua maksua vastaan. Paikoin turistit ottivat selfieitään nojaillen kilpikonniin, mitä mielestäni ei pitäisi tehdä, mutta alueen henkilökunta ei valitettavasti puuttunut tähän.


Saaressa on upea ranta ja jonkin verran koralleja, joten siellä voi myös snorklailla, uida tai ihan vain nauttia auringosta biitsillä maaten. Meidän matkamme jatkui saarikierroksen jälkeen venekyydillä kohti Stone Townia ja sen kuuluisia iltamarkkinoita katukeittiöineen, joten jätimme Changuun rannat rauhaan.
Changuun saarivisiitti on helppo tehdä vaikka ei yöpyisi Stone Townissa. Sansibarin pääsaarella etäisyydet ovat melko lyhyitä ja tiet nykyään yllättävän hyvässä kunnossa, joten pohjoisemmastakin pääsee venesatamaan suht näppärästi. Matkasimme vaimoni kanssa autokyydillä Matemwesta, joka on pääsaaren koillisosaa ja automatka venesatamaan kesti noin tunnin verran.
Sansibar-terveisin, Antti