Sansibar tunnetaan kauneudestaan: sen valkoisena hohtavat hiekkarannat ja kristallinkirkkaat vedet mykistävät kylmähermoisimmankin matkaajan. Olin siis varautunut suun loksauttaviin näkymiin, mutta pinnanalainen elämä ja upeat värit löivät minut kuitenkin ällikällä, sillä täytyy myöntää, että en ole missään suppaillut niin kirkkaissa vesissä ja ihaillut niin upeata merenalaista elämää SUP-laudan päällä kuin Sansibarissa (Malediiveillä koin kylläkin aivan eri sfääreihin nousseita näkymiä snorklatessa mutta nythän puhutaankin suppailusta).


Onnistuin bongaamaan majapaikkamme tarvikevarastosta kaksi kovapintaista SUP-lautaa (jostain kumman syystä lautoja pidettiin jemmassa), jotka soveltuivat hyvin kivisen ja korallien täplittämän rannan tutkimiseen. Laudat olivat selvästi normaalia lyhyempiä, joten niillä pystyi liikkumaan ketterästi ja koralleja vahingoittamatta. Nappasimme vaimoni kanssa laudat käyttöön heti toisena lomapäivänämme!
Lomareisuumme mahtui kaikkiaan kolme suppailukertaa, kukin 1-2 tuntia kestoltaan. Tuossa ajassa ehti tutustua alueen rantoihin sekä perehtyä lasku- ja nousuveden vaikutukseen suppaillessa. Kävi ilmi, että paras aika suppailla on laskuveden aikaan, noin tunti ennen matalinta hetkeä ja mieluiten aamupäivän tunteina.

Meritähtiä, koralleja ja tuhansien merisiilien armeija
Sansibarin pääsaaren itäreunaa myötäilee riuttamainen kauluri, joka pidentää rannan muutaman sadan metrin mittaiseksi. Tämä matala ja vähäaaltoinen kaistale sopii täydellisesti suppailuun etenkin laskuveden aikaan vedenpinnan ollessa lähes tyyni.
Tämän takia jokainen suppailukertamme ajoittui aamun tunneille tai aamupäivälle. Aamusella tuuli oli heikkoa tai se loisti poissaolollaan, ja toisaalta laskuveden aikaan aallot eivät päässeet iskemään riutan reunan yli, jolloin veden pinta oli tyyni ja näkyvyys pohjaan täydellinen.
Laudan päältä näki edessä tulevat ihmeet kymmenien metrien päästä. Samalla kävi selväksi ketkä ovat Sansibarin riutan todelliset omistajat: riutan pohja oli mustien ja piikikkäiden merisiilien täplittämä eikä vedessä kävellessä olisi voinut ottaa kovinkaan montaa askelta tarkkailematta minkä päälle mahdollisesti seuraavalla askeleella astuu. Tämänkin takia aluetta oli mukava tutkia SUP-laudalla meloen, jolloin merisiilien uhka poistui.



Mahtavimmat yllätykset koimme nähtyämme reissumme ensimmäisen meritähden. Sen pinnalla oli kirkkaan punaisia täpliä, jotka paljastivat sen olinpaikan jo metrien päähän. Meritähti näytti jotenkin epäluonnolliselta muuten niin meriruohoisessa ja hiekkapohjaisessa merenpohjassa. Meloessamme eteenpäin vastaamme tuli pian lisää meritähtiä eri väreissä ja muodoissa.
Aikaisempi snorklailureissumme Mnemba-atollille oli tuottanut pienoisen pettymyksen nähtyämme suurimmaksi osaksi huonokuntoisia tai kuolleita koralleja. Onneksemme tilanne oli toinen lähirannallamme. Monet korallit olivat elinvoimaisia ja värejäkin löytyi – toivoa siis vielä on, jos alueen ekosysteemille annetaan sen ansaitsema rauha.

Suppailuterveisin, Antti
2 kommenttia artikkeliin ”Suppailua ja meritähtien bongailua Sansibarissa”