Niin se vain pääsi tänäkin vuonna kevät yllättämään ja suppailukauteni avaus venähtämään pitkälle toukokuuta, sillä työ- ja perhekuvioni ovat pitäneet minut sen verran kiireisenä, että aikaa kunnon suppailuhetkelle ei ole vain löytynyt. No, nyt se hetki vihdoin koitti ja vielä mukavasti uuden laudan kanssa, sillä matkassani oli uutuuttaan kiiltelevä Ulapan Fusion Tuuli.

Kauden avauksen kohteeksi valikoitui taas tuttu ja turvallinen mökkijärvi, sillä teimme mökille muutaman yön mittaisen kevät-/kesäkuntoonlaittovisiitin, mikä tarkoitti sitä, että suppailukertoja oli tiedossa huomattavasti enemmän.
Mikä ihmeen Ulappa?
Ennen kuin mennään kauden avauksen fiilistelyyn, niin muutama sana Ulappa-lautamerkistä sekä Ulappa Fusion Tuuli -laudasta.
Niille joille Ulappa on uusi ja tuntematon merkki, niin kyseessähän on suomalainen SUP-brändi, jonka taustalla on Leijakoulu Lappiksen porukkaa. Ulapan laudat ja oheismateriaali suunnitellaan Suomessa ja laudoissa on hyvä hinta-laatusuhde.
Ulappa toi ensimmäiset SUP-lautansa saataville viime kesänä, jolloin pääsin myös niitä testaamaan ja tykästyin kovasti merkkiin. Silloin valikoimassa oli kaksi oranssinpunaista lautaa, yleiskäyttöön sopiva Aalto ja touring-mallinen Tyyni, molemmat single layer -lautoja.
Tälle vuodelle lautojen väri on vaihtunut: oranssinpunainen väri on siirtynyt reunoihin ja pintaa sekä pohjaa koristaa kirkkaan turkoosi väri. Myös lautojen sisäpuoli on kohentunut: tämän vuoden mallit ovat fusion double layer -rakennetta, mikä tarkoittaa että kaksoiskennojärjestelmä tekee laudoista jäykempiä, kestävämpiä ja kantavampia, mutta toisaalta myös hitusen painavampia. Moni kuitenkin vannoo double layer -lautoihin, joten uskon että tämä on hyvä ratkaisu Ulapalta.


Entä Ulappa Fusion Tuuli -lauta? Mainitsin jo edellisessä postauksessani, että Fusion Tuuli soveltuu suppailun lisäksi myös purjelautailuun, sillä kannessa on paikka purjelaudan mastolle. Tämän lisäksi fusion-sanaa tukee laudan muoto ja rakenne: terävä kärki mahdollistaa sulavamman liu’un ja perinteisiä touring-lautoja leveämpi rakenne (34 tuumaa) vaikka SUP-joogan tai suppailun lapsen kanssa. Monipuolisuus tuntuu siis olevan tämän SUP-laudan avainsana. Lisää speksejä Ulapan Fusion Tuuli -laudasta (ja toisaalta myös Ulapan tarinasta ja myös muista lautamalleista) löytyy Ulapan tuoreilta web-sivuilta.
Miltä uusi Fusion Tuuli -lauta vaikutti?
Mutta nyt itse ensisuppailuun Ulappa Fusion Tuuli -laudalla ja suppailukauden avaukseen!
Koska kyseessä oli jo toukokuun loppu, oli sää myös sen mukainen, eli paikoin mukavan lämmin ja paikoin ikävän sateinen. Vesi oli vielä viileähköä, joten tavoitteenani oli löytää mahdollisimman tuuleton väli, jotta pysyisin kuivana. Koska aurinkoinen sää ei jatkunut koko mökkireissua, pääsin mökkireissun aikana lopulta suppailemaan kolme kertaa, kukin kestoltaan noin tunnin luokkaa. Siinä ajassa ehti Ulappa Fusion Tuuli tulla oikein tutuksi.
Ennen ensimmäistä suppailukertaa sain lämmitellä laudan täyttämisen muodon. Noin 10 minuuttia tehokasta treeniä (19 psi -paineet, laudan suositus on 18 psi ja maksimi 25 psi) ja edessä komeili kohtalaisen muhkea yksilö! Viime vuotiseen Shark SUP:in touring-lautaan verrattuna SUP-lautaan on nyt tullut leveyttä lisää neljän tuuman verran (reilut 10 cm), mutta toisaalta pituudesta on karsittu lähes puoli metriä: suppailukokemus olisi varmasti erilainen viime vuoteen verrattuna — tai siltä ainakin tuntui.


Lauta tuntui vedessä mukavan jäykältä ja stabiililta, varsinkin Ulapan viime vuotisiin malleihin verrattuna. Leveä lauta kulki yllättävän sulavasti allround-lautoja terävämmän nokan ansiosta. Leveämpi lauta vaati myös aikaisempaa leveämmälle ulottuvaa melonta-asentoa, mutta tämä ei sinänsä haitannut minun rauhallista melontatahtia (4-5 km/h).
Tämä kausi tullee menemään pitkälti Fusion Tuuli -laudan suppaillessa. Ehkä vaihdan välillä viime vuotiseen Ulappa Tyyneen, joka kulki mukavasti säällä kuin säällä. Toivottavasti tänä vuonna tulee paljon kilometrejä ja mukavia suppailukokemuksia. Ja toivottavasti sinä, arvon lukija, pääset nauttimaan suppailusta ja suomalaisesta luonnosta. Mukavia suppailuhetkiä!
Suppailuterveisin, Antti
