Tampere tunnetaan Manse-rockin ja jääkiekon lisäksi työläiskapunkina. Sen historiaa sävyttää Tammerkosken ympärille rakentunut teollinen toiminta aina 1800-luvun alkuvuosista lähtien ja tämän seurauksena Tampereen kaupunkikuvaa värittääkin mukavasti punatiilinen rakennuskanta ja massiiviset tehdasrakennelmat. Lisäksi kaupungin keskusta on Näsijärven ja Pyhäjärven hellässä puristuksessa, joten vesi on kaupungissa aina läsnä oleva elementti.
Nämä asiat mielessämme suuntasimme vaimoni kanssa viikonlopun minilomalle ajatuksenamme tutustua työläisen Tampereeseen ja nauttia kasvavan kaupungin sykkeestä.

Finlaysonin tehdasalue ja Tammerkoski
Tampereen kerrotaan olleen historiallisesti Suomen ensimmäinen ja toisaalta suurin teollisuuskaupunki (se oli myös Pohjoismaiden suurin teollisuuskaupunki kulta-aikanaan). Kaupungin teollisuushistoriallinen helmi onkin vuonna 1820 Tammerkosken vierelle perustettu Finlayson.
Finlaysonin tuntevat varmasti kaikki suomalaiset ja moni osaa yhdistää sen Tampereelle mutta tiesitkö, mistä yrityksen nimi on peräisin? Nimestään tämä tekstiilialan yritys saa kiittää Suomessa 1820–1830-luvuilla vaikuttanutta skotlantilaista James Finlaysonia, joka perusti tehtaan sekä nimesi sen itsensä mukaan.


Finlaysonin tehdasrakennusten laajuus varmasti yllättää jokaisen Tampere-vierailijan, sillä Tammerkosken rantoja kävellessä Finlaysonin tehdasryppäitä ei voi olla näkemättä. Tehdasmaisema on kosken rannalla yllättävän kaunis ilmestys: punatiiliset, laatikkomaiset ja jättimäiset tehdasrakennukset sekä taivaisiin nouseva savupiippu istuvat hienosti koskimaisemaan. Ei siis ole ihme, että Tammerkosken koskimaisema on myös nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista.
Tehdaskokonaisuuden laajuuden ja mittakaavan ymmärtää vasta kun astuu Finlaysonin tehdasalueelle. Samalla ymmärtää miten yksi aikakautensa suurimpia tekstiilitehtaita on toiminut: alueella on omat rakennuksensa mm. kutomolle, värjäämölle ja kehräämölle sekä menestyksen kulta-aikoina tehtaalla oli myös oma koulu, sairaala, poliisi ja hetken aikaa jopa oma raha – kyseessä on siis lähes pienoisvaltio Tampereen keskustassa.


Tammerkosken alueella on myös muuta teollisuustoimintaa, kuten Tammerkosken itäpuolella sijaitseva Tampellan entinen tehdasalue sekä Takon kartonkitehdas, mutta mittakaavaltaan mikään ei vastaa Finlaysonia.
Sopivan kompakti kaupunki
Minut Finlaysonin menneisyyden suuruus ja Tampereen työläishistoria yllättivät. En ollut ymmärtänyt miten suuri merkitys tehdasalueella on ollut työllistäjänä ja miten suuria tekstiilialan yrityksiä Tampereella on ylipäänsä ollut. Finlaysonin suuruuden ajat ovat luonnollisesti takana, mutta kun viimeisimpiä uutisia on kaupungin osalta lukenut, niin Tampereella tuntuu olevan tällä hetkellä todella positiivinen pöhinä!
Mielestäni Tampere oli juuri sopivan kompakti kaupunki viikonlopun reissulle. Me ehdimme seikkailla Tammerkosken alueen lisäksi monessa muussakin paikassa, joten lisää Tampere-fiilistelyä on siis tiedossa.
Tampere-terkuin, Antti
P.S. Tampereella on muuten supermukavia ihmisiä! Tämän koimme kaikkialla missä vain asioimme. Etenkin ravintolat Masu ja Sitko Pizza & Bar sekä majoituspaikkaamme Dream Hostel & Hotel yllättivät todella hyvällä asiakaspalvelulla. Positiivisuus, rupattelemaan jääminen ja hymyilevä asenne sekä vitsailu jäivät mieleen. Hyvästä asiakaskokemuksesta jää pelkästään hyvä maku suuhun ja antoi meidän tapauksessa Tampereesta todella positiivisen kuvan.
3 kommenttia artikkeliin ”Tammerkoski, Finlayson ja työläisen Tampere”