Viime viikonloppuna suuntasimme vaimoni kanssa viikonlopun mittaiselle syysreissulle Fiskarin kylään, joka tunnetaan paremmin ruotsinkielisestä nimestään Fiskars. Tavoitteenamme oli nauttia varhain pimenevistä illoista ja talviunille siirtyvän luonnon hiljaisuudesta yhdessä Suomen kauneimmista kylistä.
Fiskarsin ruukki ja sitä ympäröivä kylähän tunnetaan etenkin kesäpaikkana ja yhtenä Raaseporin alueen vetonauloista, mutta mielestäni sinne kannattaa suunnata myös sesongin ulkopuolella, jolloin palveluista ja nähtävyyksistä saa nauttia rauhassa, ilman turistien ruuhkaa.
Sopivasti historiaa ja vanhoja rakennuksia
Fiskarsin ruukin historia ulottuu aina vuoteen 1649 saakka, jolloin alueelle perustettiin rautaruukki erilaisten valettujen ja taottujen tuotteiden valmistamista varten. Nykyinen Raaseporin alue oli taannoin Suomen raudanvalmistuksen keskus ja alue elikin pitkään tuotantokeskuksena.
Näistä ajoista on jäänyt jäljelle paljon upeita rakennuksia, joista vanhin on puinen Ruukinkonttori vuodelta 1765. 1800-luvun tiilirakennuksista moni on todella hyvässä kunnossa, joten vanhoista rakennuksista kiinnostuneille Fiskars onkin täydellinen paikka!



Minut Fiskarsin ruukin historia sai pauloihinsa ja olisin voinut kierrellä tämän pikkukylän katuja koko viikonlopun. Etenkin vanha pesutupa, sympaattinen paloasema sekä kuonatiilistä rakennetut mylly ja viljamakasiini ovat alueen aatelia – ja saivat minun silmäni pyörimään ihastuksesta. Myös majoituspaikkanamme ollut Hotel Tegel (entinen hienotaepaja) on mainitsemisen arvoinen.
TuliValo-teeman tapahtumia Fiskarsinjoen varrella
Jos Fiskarsin ruukkikylän historia ja talovanhukset eivät riitä, niin katse kannattaa suunnata kohti ympäröivää luontoa. Kylää halkovaa Fiskarsinjokea ympäröi puistomainen maisema ja joki saa osan ruukkikylän taloista näyttämään satumaisen kauniilta – vaikka loppusyksy ei olekaan kauneinta aikaa Suomessa.

Vierailumme aikana ruukkialueella oli valotaiteesta ja erinäisistä installaatioista koostuva, kuukauden kestoinen, TuliValo-teema. Erilaiset valoteokset ja lyhdyt valaisivat upeasti Finkarsinjokea luoden maagisen tunnelman.
Pieni kylä, suuria nähtävyyksiä
Firkarsin ruukki on näppärän pieni alue, joka on juuri sopiva viikonlopun mittaiselle reissulle. Syksyinen kylä on kovin hiljainen, joten kaduilla kohtaa vain muutamia ihmisiä ja ruuhkan tunnetta on lähinnä Cafe Antiquen jonossa lounasaikaan (tsekkaa kahvilan maukkaat lounaskeitot). Paikoin tuntui että Fiskarsinjoessa on enemmän sorsia kuin kylällä asukkaita, sen verran kova suhina joella kävi.
Ruukkikylän ”pakolliset” nähtävyydet on kävelty muutamassa tunnissa, jolloin aikaa jää myös putiikkivierailuille ja palveluille. Syksyn hiljaisuudesta on mukava nauttia Fiskarsinjoen rantoja tallustellessa, josta tie vie helposti alueen laitamilla sijaitsevan vanhan veitsitehtaan kulmille. Sieltä löytyy yllättäen pienpanimo ja tislaamo maistelutiloineen, mutta näistä tarkemmin seuraavassa postauksessa!
Syysterkuin, Antti
P.S. Tutustu Fiskarsin ruukin palveluihin ja historiaan tarkemmin tästä.
Tähän on mainittava, että helposti tulee ajateltua, että Fiskarsiin on huonot kulkuyhteydet, mutta esim. Karjaalle ja Karjaalta pääsee junalla monta kertaa päivässä, vielä myöhäänkin. Karjaalta kulkee busseja, eikä 10 km taksillakaan muutamalta hengeltä paljoa maksa. Joten kunnon päivällisenkin ehtii nauttia vanhojen rakennusten kuvailun jälkeen, jos ei yöpyä halua.
TykkääLiked by 1 henkilö
Hyvä kommentti Timo! Yllättävän hyvin näyttäisi pääsevän bussilla ja/tai taksilla. Eipä tuo automatka Helsingistäkään ollut paha.
TykkääTykkää