Lähes jokainen reissaaja on myös lukija: matkalla on luonnollista lukea kirjoja ajanvietteeksi ja aikaisemmin matkaoppaat ja -tarinat olivat inspiraation lähde (ennen matkablogeja ja netin reissusaitteja): itsekin muistan lukeneeni (ja ostaneeni) ison kasan matkaoppaita, joiden pohjalta moni hieno reissu on suunniteltu.
Lukeminen on siis luonnollista reissaajille, mutta mitä tekee datan träkkäämisestä kiinnostunut inspiroidakseen itseään lukemaan enemmän? No, aloittaa tietysti lukuprojektin!
Lukemisesta excelöintiin
Aloitin oman lukuprojektini kahdeksan vuotta sitten (tarkalleen ottaen 14.3.2009), ja sen tavoitteena oli yksinkertaisesti motivoida minua lukemaan enemmän. Tarkoituksena oli, että dokumentoin jokaisen lukemani kirjan lukupäiväkirjaan, johon merkitsin kirjan ja kirjailijan nimien lisäksi kirjallisuuden lajin, julkaisuvuoden, oman arvion (*/*****) sekä kirjan herättämät ajatukset.
Aika pian aloin siirtää tietoja myös Excel-taulukkoon (tunnustan, excelöinti tuottaa jonkinasteista nautintoa), ajatuksenani voida tutkia mitä kirjoja olen lukenut tai mitä mieltä olen ollut tietyn kirjailijan tuotannosta.


Vuosien saatossa tätä lukudataa on kertynyt melkoisesti (tällä kirjoitushetkellä 465:n kirjan verran) ja innostuinkin analysoimaan sitä. No, mitä sieltä datasta sitten löytyi?
Arjen big dataa
Aloitetaan peruskamasta: alla olevissa kuvissa on listattuna lukemani kirjat kirjallisuuden lajin mukaan sekä suosituimmat kirjailijat.
Romaanin suosio kirjallisuuslajina ei yllätä ja runokokoelmia tiesin lukeneeni, mutta elämänkertojen, tietokirjojen ja proosan osuus on yllättävän pieni – eikö faktatieto muka kiinnosta?
Myös kirjailijoiden Top15-lista on omien suosikkien kaltainen, vaikka pari nimeä yllättää: Olenko lukenut noin monta Jari Tervoa? Ja miksi Siri Hustvedt on ainoa naiskirjailija listalla?
Kuukausittaista vaihtelua on jonkin verran: heinäkuussa on luonnollinen kesälomapiikki ja myös jouluna on selvästi ollut aikaa lukea enemmän kinkunsulattelun lomassa. Vuosista 2015 on ollut ennätyksellinen kirjamäärän osalta ja toisaalta saman vuoden elokuu on tullut vietettyä nenä kirjassa kiinni (luin tuon kuuauden aikana 15 kirjaa).
Lukuprojekti jatkuu
Jatkan edelleen kirjojen träkkäämistä ja listaan lukemieni kirjojen synnyttämät ajatukset lukupäiväkirjoina toimiviin pikkuvihkoihin – tavallaan sitä on jäänyt koukkuun datan keräämiseen (ja lukemiseen). Toisaalta uskon, että ajatusten kirjaaminen auttaa kohti suurempaa päämäärää, nimittäin oman kirjallisen tuotannon synnyttämistä, onhan tämä blogikin jo yksi lukupäiväkirjan tuottama lopputuote. Kuka tietää, jos tulevaisuudessa minun tuotokseni päätyy jonkun toisen listaamaan kirja-Exceliin.
Hyviä lukuhetkiä!