Mieti istuvasi lähes 40-asteisessa luonnonlähteessä, ympärilläsi vuoria ja vain luonnon ääniä. Lähdettä ympäröivät ikivanhat kivet, jotka ovat nähneet monenlaisia kulkijoita. Nouset hetkeksi ylös, kunnes viileä tuuli pakottaa sinut takaisin kuuman lähteen syleilyyn.

Vanhan islantilaisen viisauden mukaan auringonpaiste ei tule Islannissa taivaalta, vaan vedestä. Kuumat lähteet pitävätkin islantilaiset lämpöisinä läpi vuoden, auringon lämmittäessä lähinnä kesäisin. Maan syvyydestä pulppuava kuuma vesi, sekoittuessaan viileään tai kylmään pintaveteen luo parhaimmillaan sopivat olosuhteet rentouttavaan kylpyparatiisiin – ja näitä kohteita on Islannissa yllättävän paljon!
Kuumassa lähteessä istuminen ja maagisten maisemien ihailu on islantilaisille arkea, mutta meille viileissä vesissä kellumiseen tottuneille suomalaisille mukavaa eksotiikkaa. Siksi vulkaanisen toiminnan seurauksena syntyneet kuumat lähteet, luonnonaltaat ja geysirit ovatkin yksi Islannin hienoimmista erikoisuuksista ja vierailun väärti.
Islanti, uimapaikkojen luvattu maa
Islanti on todellakin uimapaikkojen luvattu maa. Geoterminen vesi lämmittää uimahallit, ulkoaltaat, luonnonaltaat ja kuumat lähteet mukavan miellyttäviin (paikoin jopa kuumiin) uintilämpötiloihin. Uimahalleja ja -altaita löytyy lähes jokaisesta kaupungista ja kylästä, kuumia luonnonlähteitä hieman harvemmalti.

Tässä postauksessa keskityn lähinnä kahteen kuumaan lähteeseen: luonnonmukaiseen Hrunalaugiin sekä Islannin vanhimpaan uima-altaaseen Gamla lauginiin, joissa kävimme muutama viikko sitten osana perheemme Islannin reissua. Aikaisemmalla Islannin-reissullani kävin Mývatn Nature Baths -kylpylässä (Jarðböðin), joka kokemuksena vastaa Sinistä laguunia sekä muutamassa patikointia vaatineessa pienessä kalliolähteessä, jotka kylläkin nykyään ovat jo vähemmän salaisia kohteita.
Kohtalaisen kattava lista Islannissa sijaitsevista kuumista lähteistä löytyy tästä osoitteesta, missä ei kylläkään ole listattu kaikkia yksityisillä mailla sijaitsevia kohteita. Myös Satu Rämön oiva blogipostaus kertoo aiheesta hyvinkin kattavasti.
Autolla tai patikoiden kohteeseen
Jos vain matka-aikataulu sallii auton vuokraamisen, suosittelen jättämään turistien marinoiman ja ylihintaisen Sinisen laguunin (Blue Lagoon) ja suuntaamaan Reykjavikin ulkopuolelle, jossa kuumia lähteitä ja vähemmän kaupallisia kelluntavaihtoehtoja on mukavasti tarjolla. 1-2 tunnin ajolla on jo mahdollista päästä hienoihin kohteisiin ja samalla tulee nähtyä Islantia (mielestäni Islanti täytyy kokea myös autolla ajaen ja/tai kyydissä, sillä vain siten pääsee pois turistien täyttämistä ja käyttämistä kohteista).
Hrunalaug: yksityinen luonnonlähde
Mutta aloitetaanpa Hrunalaugista, joka sijaitsee n. puolentoista tunnin ajomatkan päässä Reykjavikin keskustasta, lähellä Flúðirin kylää. Luonnonlähde on yksityisellä maalla ja kohtalaisen pieni, joten yhtäaikaisia kylpijöitä mahtuu kohteen kolmelle altaalle noin n. 20.
Alueen nykyinen omistaja on osa-aikainen opettaja, joka toimii myös rahastajana ja portinvartijana alueelle (sisäänpääsyn hinta on 1 000 Islannin kruunua aikuisille). Keskustelin tovin omistajan kanssa poistuessamme alueelta ja hän kertoi kiehtovia faktoja kävijämääristä sekä historiasta.


Hrunalaugilla on käytännönläheinen historia. Sen vanhinta allasta (jossa on vielä alkuperäisiä osia vuodelta 1890) käytettiin aikoinaan – tavan mukaan – pyykkien ja perheen (sekä kylpyä kaipaavien naapureiden) pesuun. Keskiosan kylpyallas rakennettiin vuonna 1935 lampaiden kylvettämiseen (käytännönläheinen käyttötarkoitus tuokin). Uusin osa on taasen rakennettu vuonna 2017 puhtaasti kasvavien turistimäärien tarpeita täyttämään. Tavoitteena on kuulemma laajentaa aluetta entisestään, sen verran suosiota paikalla on!
Suosiosta puheen ollen, tyypillisenä kevät- ja syyspäivänä Hrunalaugin lähteellä on 100-120 päivittäistä vierailijaa. Aurinkoisena kesäpäivänä taasen n. 200, omistajan joutuessa käännyttämään monia portilta ruuhkan takia.


Gamla laugin / Secret lagoon: Islannin vanhin julkinen uimala
Lähellä Hrunalaugia on myös toinen hieno kylpykohde, joka kannattaa yhdistää samaan reissuun. Vain 6 kilometrin päässä Hrunalaugista sijaitsee Islannin vanhin luonnonuimala Gamla laugin (tunnetaan myös nimellä Secret lagoon), joka on otettu käyttöön jo vuonna 1891.

Gamla laugin on auki vuoden jokaisena päivänä, kiitos maan alta pulppuavan tulikuuman veden. Uimala rakennettiin geotermiselle alueelle ja 100% uimalan vedestä tulee altaan vieressä sijaitsevista kuumista lähteistä (Vaðmálahver, Básahver ja Litli Geysir sekä useampi pienempi lähde). Lähes 100-asteista vettä tulee lähteistä jatkuvasti, joten altaan vedellä on nopea luonnollinen kierto. Veden tulon huomaa varsinkin Litli Geysiristä, joka purskii vettä muutaman minuutin välein.
Uimalassa vierailijoille on rakennettu kätevä puinen kävelytie, jota pitkin voi ihmetellä uimalan kuumaa vettä tuottavia lähteitä. Moni uimari käytti tätä reittiä vierailumme aikana myös vilvoitteluun, sillä altaan vesi on melkoisen kuumaa (paikasta riippuen 38-41 asteen paikkeilla, mutta kuumien lähteiden läheinen osa oli mahdollisesti jopa kuumempi).


Myös Gamla lauginin historia on kiehtova, kertoohan se samalla myös elämästä ja arjesta islannissa. Kuten niin moni muukin kuuma lähde, myös Gamla laugin ja sen kuumat lähteet toimivat aikoinaan kansan pesukohteena ja vaatteiden pesualtaina. Kerrotaan lähteitä käytettäneen myös ruoanlaittoon – ja miksei, sillä jatkuvasti lähes 100-asteinen vesi toimii hyvin niin pottujen kuin lampaanlihan kypsentämiseen.
Gamla laugunissa aloitettiin uimaopetus vuonna 1909, aluksi nuorille miehille. Muutaman vuoden päästä opetusta laajennettiin koskemaan myös tyttöjä ja poikia. Vuosien saatossa sadat nuoret oppivat uimaan lämpimässä Gamla lauginin altaassa.

Tänä päivänä Gamla laugin palvelee kansallisen uimaopetuksen sijaan lähinnä turistien hedonistisia tarpeita. 3 300 islannin kruunun hinnalla (15-67-vuotiailta, eläkeläiset saavat 1 000 alennusta ja alle 15-vuotiaat kylpevät ilmaiseksi) pääsee kellumaan kuumassa altaassa ja peseytymään suihkussa. Altaan viereisestä kahviosta saa mukavasti virvokkeita (pisteitä omasta oluesta) ja tarvittaessa väsynyt matkaaja voi jäädä yöpymään viereiseen majoitustilaan.
Kylpykokemuksia myös tuleville reissuille
Lyhyen (ja kuuman) uintikokemuksen jälkeen päätimme suunnata kohti Reykjavikia, jossa yövyimme Islannin reissumme aikana. Hrunalaug ja Secret lagoon osoittivat kuitenkin koko perheellemme, miksi Islannin yhteydessä usein mainitaan kuumat lähteet. Kokemus oli yhtä aikaa eksoottinen, virkistävä ja luonnollisesti puhdistava – sekä harvinaisen koukuttava!
Hieman kylpynälkää jäi siis meille jokaiselle, mutta valitettavasti emme ehtineet reissumme aikana kolmannelle kuumalle lähteelle, sillä Islannissa oli vielä moni hieno nähtävyys kokematta ja näkemättä. Näistä kokemuksista tarkemmin tulevissa postauksissa. Se on kuitenkin varmaa, että kuumien lähteiden pariin hakeudumme myös tulevien Islannin reissujen yhteydessä!
Islanti-terveisin, Antti
Näyttää ja kuulostaa upeilta kokemuksilta, en yhtään ihmettele, että kylpylänälkää jäi vielä tulevillekin reissuille. Nämä ovat yksi (monista) Islannissa itseäni kiehtovista asioista. Islantiin on kyllä varattava reilusti aikaa!
TykkääLiked by 1 henkilö
Islanti on kyllä ihmeiden maa ja vaatii aikaa! Toivottavasti pääsette sinne pian 😊.
TykkääTykkää