Edessäni seisoo auringon valossa kirkkaan punaisena hehkuva vanha navettarakennus. Se on kokenut valtavan muodonmuutoksen alkuperäisistä ajoistaan ja lehmien sekä navettakaluston sijaan rakennuksessa pitää nykyään majaansa Kainuun maakunnan ainoa olutpanimo, jonka yhtä osakasta Juhoa olen tullut tapaamaan. Juhon olisi tarkoitus esitellä Haapalan panimon toimintaa panimokierroksen muodossa.
Haapalan panimohan on suhteellisen tuore tulokas panimotaivaallamme ja se on perustettu osana Haapala BnB:tä vuonna 2018. Panimon ensimmäinen kaupallinen oluterä saatiin tuotettua heti perustamisvuonna (nimeltään Haapala 150 Kuusenkerkkä) ja ensimmäisen jälkeen erilaisia oluita on tullut jo toistakymmentä, viimeisimmän ollen mustikkainen hapanolut Muikea Mustikka, joka näki päivänvalonsa tämän vuoden helmikuussa – sitä olisi pakko päästä maistamaan!
Mutta ennen kuin pääsen maisteluhommiin, olisi aika tutustua itse panimoon, sen toimintaa pyörittävään Haapalan porukkaan sekä kuulla hieman salaisuuksia tuotantoprosessien taustalta. Siispä sisään navettarakennukseen ja kohti panimon keittopannuja!
Oluita suunnilleen yksi jokaista vuodenaikaa kohden
Haapalan panimo sijaitsee samassa rakennuksessa Haapalan ravintolan kanssa. Ravintolatila itsessään on laaja ja kauniisti patinoituneiden hirsien reunustama. Panimon tilat ovat vanhan navettarakennuksen takaosassa, mutta oluen tekemistä voi seurata näppärästi myös ravintolan puolelta, sillä panimon ja ravintolan erottaa vain suuri lasinen seinä. Oluthommia onkin varmasti mukava seurata ruokailun lomassa.
Minä en tullut kuitenkaan syömään, joten otamme Juhon kanssa suunnan suoraan pääkallopaikalle, eli olutlaitteistoa tutkimaan.



Haapalan panimon kokonaiskapasiteetti on n. 50 000 litraa vuodessa. Tämä toteutuu kauniin puukoristeisilla mäski- ja keittotankeilla (jotka on tuotu Haapalaan Englannista) sekä teräksisillä käymistankeilla, joissa on vierailuhetkelläni valmistumassa useampi erilainen olut. Tarkempi vilkaisu käymistankkeihin paljasti niiden sisältävän Hiukan Helmeilevää (Golden Ale), Muikeaa Mustikkaa (Sour), Korpikuusen Kuiskausta (Pale Ale) sekä kesän yllätysjuomaa, jonka nimeä tai muitakaan tietoja lupasin olla paljastamatta tässä postauksessa. Kannattaa siis seurata Haapalan toimia (esim. Untappd-sivuston kautta), sillä uusia juomia tulee jatkuvasti julki.
Olutpanimon päivittäistä arkea pyörittää Juhon lankomies ja Haapala BnB:n osakas Craig sekä Amerikasta Vuokattiin kotiutunut Larry, ja miesten tavoitteena onkin tuottaa laadukkaita oluita suomalaisen ja kainuulaisen luonnon antimista. Olutlistausta tutkaillessani näyttää siltä, että uusia oluita on valmistunut suunnilleen yksi vuodenaikaa kohti, mikä on hatunnoston arvoinen suoritus.
Olut tuotetaan itse oman pihan ja lähialueiden aineksista
Haapalan panimo noudattaa pitkälti samaa filosofiaa Haapalan ravintolan ja BnB:n tavoin: paikallisuuteen satsataan aina kun se on mahdollista ja omavaraisuus niin raaka-aineiden kuin osaamisenkin osalta on arvossa. Tämä toteutuu luonnollisesti oluen valmistuksen osalta, sillä tuotantolaitteisto ja osaaminen löytyvät sopivasti omilta tiluksilla.
Itse asiassa olin myös melkoisen yllättynyt kuullessani kuinka moni Haapalan oluiden raaka-aineista tulee joko suoraan Haapalan pihalta tai lähialueelta, sillä piha ja lähialue tarjoaa mm. pihlajanmarjoja (Himskatin Hapan, Berliner Weisse / Sour), mustikoita (Muikea Mustikka, Sour) ja kuusenkerkkää (Korpikuusen Kuiskaus, Pale Ale) olutta maustamaan.

Positiivisin yllätys löytyy kuitenkin Haapalan tiluksilta, jossa vanhan aittarakennuksen seinustaa myöten kiipeilee oma humalakasvusto. Haapalan humala luo varmasti oluisiin aivan oman uniikin maun ja tekee siten Haapalasta lähes täysin itsenäisen oluen raaka-aineiden osalta (jahka humalakasvusto nykyisestään vielä leviää). Tällä hetkellä pääosa humalasta tulee suomalaiselta yhteistyökumppanilta ja maltaat muualta Suomesta, mutta tulevaisuudessa maltaatkin on tarkoitus hankkia kainuulaisilta (tai omilta) tiluksilla. Sanottakoon vielä, että muutaman oluen osalta hiivana on käytetty Haapalan ravintolan omaa ruisjuurta, joten kotimaisuusaste on siten tiettyjen oluiden osalta tyylikkäät 100 %.
Laaja valikoima eri oluttyylejä ja makuja
No nyt päästiin asiaan! Edessäni on maistelupakkaus, joka koostuu kuudesta Haapalan panimon oluesta. Paketti pitää sisällään seuraavat oluet, joita pääsen maistelemaan: Himskatin Hapan (Berliner Weisse / Sour), Muikea Mustikka (Sour), Korpikuusen Kuiskaus (Pale Ale), Riuskasti Rukiinen (Rye IPA), Sumsan Sihahdus (Panimosima) sekä Safety Distance (Amber Ale). Lisäksi halusin testata Haapalan ravintolassa tarjolla olleita hanatuotteita (Hiukan Helmeilevä / Golden ale & Usvainen Uitto / Tervaporter) saadakseni kattavamman tuntuman panimon tuotantoon.


Kokonaisarvio Haapalan valikoimasta on erittäin positiivinen. Maut ovat kohdallaan ja kikkailun sijaan valikoima koostuu enemmänkin perinteisistä oluista, joita on viritetty saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan kainuulaisemmiksi. Omiksi suosikeikseni nousi selvästi kaksi olutta: Hiukan Helmeilevä (mukavan raikas ja kesäinen) sekä Usvainen Uitto (joka mielestäni on yksi parhaista suomalaisista Porter-oluista).
Juho näytti panimovierailun yhteydessä kahta vuosiolutta, jotka ovat vielä kypsymässä panimon varastossa. Nämä numeroidut harvinaisuudet ovat mahdollisesti saatavilla myöhemmin tänä vuonna, mutta vain panimokaupasta. Noiden oluiden takia olisin jo valmis matkustamaan takaisin Vuokattiin, sillä sen verran ne jäivät kutkuttamaan mieltä.


Entä mistä näitä herkkuja sitten saa, saattaa janoinen mielesi kysyä? Luonnollisin paikka oman olutvaraston täydentämiseen on tietysti Haapalan panimon panimokauppa, mutta Haapalan olutherkkuja saa myös suht kattavasti Vuokatin sekä muiden kainuulaisten kaupunkien kaupoista (saatavuuslista kannattaa tsekata suoraan panimon sivuilta).
Ihan jokaiseen Suomen kaupunkiin ei Haapalan olutvalikoima ole vielä löytänyt tietään, joten jos mielesi tekee päästä maistamaan Kainuun ainoan panimon tuotteita, paras tapa siihen on suunnata suoraan Haapalan panimon kauppaan. Samalla voit viettää muutaman yön majatalon puolella, sillä panimovisiittiin kannattaa yhdistää panimokierros sekä maistelusessio. Ja jos koko tuotannon haluaa maistella, niin siitä toipuminen vaatii muutaman yön verran lepoa. Vaihtoehtoisesti voit myös esittää pontevan vaatimuksen paikallisen K-ryhmän kauppaan, jotka voivat niitä tilata valikoimiinsa. Oluita on näillä näkymin tulossa myös Alkon valikoimaan pääkaupunkiseudulla, Tampereen ja Turun alueella sekä Oulun seudulla, mutta jos et jaksa odottaa Alkon prosessien nytkähtämistä, kannattaa suunnata kohti Kainuun vaaroja olutmatkalle.
Panimoterveisin, Antti
P.S. Iso kiitos vielä Juholle panimokierroksesta, maistelusessiosta ja isännöinnistä! Vierailu oli todella mukava ja yhteisen juttutuokiomme myötä myös oma tietämykseni oluen panemisesta kasvoi taas hieman lisää.