Yksi Tampereen erikoisimmista nähtävyyksistä on Lenin-museo. Sanotaan, että se on ollut aikanaan Suomen vihatuin museo enkä sinänsä ihmettele, sillä museon teema ei varmasti jätä ketään kylmäksi: sisään tullessa vierasta tervehtii Leninin ja Stalinin vahahahmot, joten jo se saattaa olla monelle liikaa (provokaation puutteesta museota ei siis voi syyttää).

Museo oli aikanaan maailman ensimmäinen Leninille pyhitetty museo Neuvostoliiton ulkopuolella (se avattiin vuonna 1946) ja on ymmärtääkseni sitä edelleenkin. Tiedä sitten, kuinka monta Lenin-museota maailmalla on ollut historian saatossa.
Taustoja Suomen itsenäisyyden käännekohtiin
Lenin-museo sijaitseen Tampereen työväentalolla Hämeenpuistossa, kolmannessa kerroksessa, eli lähes ydinkeskustassa. Sisäänpääsy on 8 euroa, jolla saa myös opastetun kierroksen, jos sattuu paikalle oikeaan aikaan. Suosittelen osallistumaan kierrokselle, sillä sitä kautta saa hienon kattauksen Suomen historiasta ja lisätietoa museon esineistöstä sekä myös taustoja itse museon historiasta ja perustamisesta.
Jos aikoinaan tunteita herätti flirttailu itään ja subjektiivinen historian muistelu, on ote nyttemmin selvästi kriittisempi: museon tarinat kertovat Suomen ja itänaapurimme historiaa objektiivisemmin, eikä ikäviä asioita piilotella. Mielestäni tämä on juuri museon perimmäinen tarkoituskin: historiaa ei saa unohtaa, eikä sitä kannata piilotella.
Vaikka museo on nimeltään Lenin-museo, on pääosassa silti Suomi ja kotimaamme historia. Lenin nyt vain sattuu vaikuttaneen historiaamme ja itsenäistymisen prosessiin merkittävästi. Kiehtova kierros tarjoaa siis paljon näkemyksiä ja taustoja kotimaamme historiaan.



Museo on jaettu erilaisiin lohkoihin ja nämä osiot käsittelevät mm. Venäjän vallankumousta, Suomen ja Venäjän välisiä sotia ja traagisia vankileirejä, suomettumisen aikaa sekä tuoreempaa ajanjaksoa, eli Suomen EU-aikaa. Museon esineistössä on valtavasti eri aikakauden kalustoa: näin mm. Leninin käyttämän pöydän, jolla hän viimeisteli teostaan ”Valtio ja vallankumous” sekä sota-ajan aseita, vankileireillä tehtyä tarpeistoa sekä vanhan vankioven – kaikki omalla tavallaan ajatuksia herättäviä tavaroita.
Älä provosoidu, vaan tutustu historiaan
Mielestäni museo oli mielenkiintoinen sisällöltään ja siihen kannattaa perehtyä juuri historiakulman kautta, objektiivisella otteella. Jos museoon tulee valmiiksi asennoituneena, on tiedossa varma tunteiden aalto ja pettymys. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna museo on mielestäni entistä merkittävämpi, sillä se kertoo meille tärkeistä käännekohdista itsenäisyyden polulla.
Jos kiinnostuit Lenin-museosta, niin suosittelen tsekkaamaan lisätietoa museon webbi-sivuilta.
P.S. Tsekkaa muut Tampereen reissun kirjoitukset: Tammerkoski, Finlayson ja työläisen Tampere & Pyynikin näkötorni ja Tampereen parhaat näkymät.