Tukholma, ah, tuo läntinen sivistyksen kehto! Sinne me suomalaiset olemme suunnanneet jo vuosisatojen ajan, etsien virikkeitä ja viihdettä. Sinne minäkin suuntasin viikonlopun kestävälle minireissulle, perehtyäkseni siihen osaan Tukholmaa, joka edustaa muotia, taiteita ja kulinaristisia kokemuksia.
Matkailuvuosi 2017 tuli siis aloitettua tutulla ja turvallisella länsinaapurin pääkaupungilla. Vaikka viikonloppu Tukholmassa voi tuntua lyhyeltä, sen aikana ehtii kuitenkin kaikki olennaiset, eli syödä kivoissa ravintoloissa, uudistaa vaatekapin sisältöä ja ravita kulttuurinälkää.
Odotuksena kulinaristisia kokemuksia
Niin, Tukholmassa on tunnetusti paljon hyviä ja samalla rentoja ravintoloita, jotka tarjoavat bistro-henkistä fine-dining-ruokaa. Uusia ja trendikkäitä paikkoja avataan koko ajan ja suosituimpiin paikkoihin täytyy varata pöytä etukäteen.
Tulopäivän iltana meille kävi kuitenkin klassiset: unohdimme varata ravintolan illaksi ja tietysti kaikki parhaat paikat olivat täynnä (tukholmalaiset tykkäävät selvästi syödä ulkona porukalla, etenkin perjantai-iltaisin). Päädyimme siis pitkään Norrmalmin katuja haravoitua – ja erittäin nälkäisinä – Jamie’s Italian -ravintolaan, joka on Jamie Oliverin konseptiravintola. Pettymys oli suuri, sillä suurten odotusten jälkeen eteemme tuotiin kuiva burgeri, ylisuolatut ranskikset ja liiallisella chilillä maustettu katkarapupasta.
Tästä opittuamme varasimme saman tien seuraavan illan mestan Urban Delistä, joka osoittautuikin lauantai-iltana kehujen arvoiseksi: annokset olivat yhdistelmä ekologisia raaka-aineita ja maukkaita makuyhdistelmiä rennossa miljöössä – tsekkaa etenkin tonnikala pääruokana ja jälkiruokalistan suklaaherkut, jotka ovat aivan taivaallisia!

Seuraavalle Tukholman reissulle raflasuosituksiksi jäivät mm. Kommendören sekä Sturehof ja Urban Delikin vaatii vielä uuden visiitin, sillä ruokalistaan jäi paljon herkullisen tuntuista syötävää.
Kauppoja ja kulttuuria
Ruokailun lisäksi viikonlopun agendalla oli alennusmyyntihelmien etsintää. Tukholmassa oli sopivasti talvi-ale, joten käytännössä kaikissa kaupoissa oli toinen toistaan parempia alennuksia. Keskustan alueella (Norrmalm ja Södermalm) on monia kauppakeskittymiä ja ostoskatuja, joten muutamassa tunnissa ehtikin tehdä monta löytöä.
Aloitimme oman kierroksemme Drottningsgatanilta, jota kävelimme aina Gamla Staniin asti. Tälle välille mahtuu lukuisia liikkeitä, mutta älä käytä tällä etapilla vielä kaikkia paukkuja! Pidimme lyhyen kahvitauon Gamla Stanissa, jonka jälkeen suuntasimme Södermalmiin tutustumaan Götgatanin tarjontaan. Shoppailukierros päättyi Fotografiska-visiittiin, joka on kätevästi muutaman kivenheiton päässä Götgatanilta.



Lopputuloksena onnistunut minireissu
Tukholman viikonloppureissu oli kyllä kokonaisuudessaan onnistunut! Kahdessa ja puolessa päivässä ehtii yllättävän paljon, sillä ydinkeskusta on kompaktin kokoinen ja palvelut ovat lähellä. Monta asiaa jäi vielä näkemättä ja kokematta, mutta onneksi rakas länsinaapuri on aina yhtä lähellä odottamassa uutta visiittiä.
Ehkä seuraava kerta on jo kesällä ja voin nauttia kaupungista melomalla kajakilla Tukholman kaupunkivesistöissä; tai tutkailla kaupunkia katonrajassa järjestetyllä kaupunkikierroksella (esim. Takvandring järjestää tällaista). Ehkä käyn myös Centralbadetissa, Tukholman vanhimmassa kylpylässä (rakennettu jo vuonna 1904),rentouttamassa väsynyttä mieltä ja kehoa.
2 kommenttia artikkeliin ”Tukholma – kaupunki, jossa on aina jotain uutta”