Minua kiehtoo vanhojen kaupunkien historia ja matkustaessani ulkomaille yritän aina päästä vierailemaan kyseisen maan historiallisissa kohteissa. Maltalla tämä osoittautui yllättävänkin helpoksi, sillä koko maa saarineen on täynnä hyvin säilyneitä ja historiallisia kohteita (tämä on yllättävää kun ottaa huomioon Malta historiassa tapahtuneet vallanvaihdokset ja mahdolliset sotimiset), vanhimpien ulottuessa aina tuhansien vuosien päähän (esimerkiksi Għar Dalam, jonka iäksi on arvoitu yli 7 000 vuotta).
Jos aikataulu ei salli koko maan kiertämistä, voi historiaan sukeltaa kätevästi Mdiban ja Rabatin kaupungeissa.
Historiaa kaikille aisteille
Mdina ja Rabat ovat täydellisiä kohteita historiannälkäisille matkaajille. Kaupungit sijaitsevat aivan vierekkäin (käytännössä Mdina on Rabatin sisällä oleva linnoitusten ympäröimä pieni kyläkaupunki) ja niihin pääsee kätevästi bussilla. Pääkaupungista Vallettasta kulkee useita eri bussilinjoja (esim. 50, 51, 52, 53 ja 202) ja matka taittuu nopeimmillaan noin puolessa tunnissa.
Molemmista kaupungeista huokuu historiallisten tapatumien paino ja kaduilla kävellessä kokee siirtyneensä ajassa aimo harppauksen taaksepäin.
Rabat ja maanalaiset luolastot
Rabat on laaja alue ja enemmänkin kunta mutta sen Mdinaa lähellä oleva osa sisältää historiallisia nähtävyyksiä. Itseäni kiehtoi eniten apostoli Pietarin kollegiaalisen kirkon alla sijaitseva luolasto joka koostuu kolmesta eri osasta: apostoli Paavalin luola, toisen maailmansodan pommituksien suojaksi kaivetut piilopaikat sekä katakombit, jotka ajoittuvat useiden satojen vuosien päähän.
Kun saavut kirkkoon ja aloitat matkasi maan alle, tulee ensimmäisenä vastaan apostoli Paavalin luola, jossa hänen väitetään asuneen ja rukoilleen ollessaan Maltalla noin kolmen kuukauden mittaisen ajan. Legenda kertoo, että Paavali toi kristinuskon Maltalle ja Paavalin luola onkin monien uskovaisten pyhiinvaelluskohde (mm. kaksi viimeisintä paavia on vieraillut luolassa). Paavalin luolan jälkeen matka jatkuu syvemmälle maan uumeniin, josta alkavat kattavat luolastot.
Syvemmälle luolastoihin mentäessä kohtaa ensimmäisenä katakombien yhteyteen rakennetun suojan toisen maailmansodan ilmapommituksille. Luolasto antoi suojaa 50 perheelle ja noin 350 asukkaalle ja se kaivettiin hyvin nopeassa ajassa. Osa luolastossa asuvista perheistä muokkasi suojahuoneistaan asuttavimpia asentamalla kaakelilattioita ja hyllytasoja, jolloin elämä maan alla on varmasti muuttunut edes hitusen inhimillisemmäksi.
Kävellessä luolastoissa syvemmälle, tulee vastaan labyrintinomaiset katakombit. Katakombien ahtailla käytävillä ajatus harhautuu pohtimaan elämää ajanlaskumme alussa (katakombit ovat olleet käytössä jo 300-luvulla), aikaan kun kuolleet haudattiin katakombeihin hautausmaiden sijaan. Myös Mdinan kaupungissa kuolleet tuotiin viimeiselle matkalleen katakombien ahtaisiin koloihin.
En voi olla miettimättä miten omaiset ovat seikkailleet ahtaissa luolissa viettääkseen aikaa suvulleen tärkeiden vainajien ja toistensa parissa. Kuolleiden kohtaaminen on ollut hyvin erilaista kuin nykyaikana.
Kapeita kujia Game of Thrones -maisemissa
Kun astuu Mdinan porteista sisään, tuntuu kuin olisi ottanut askeleen kauas historiaan.
Mdinan kaupunki on linnoitustensa suojassa säilyttänyt historiallisen asunsa ja se on restauroitu taiten. Kapeat kadut keltaisine kiviseinineen luovat kiehtovan tunnelman eikä kulkija voi olla ihastelematta kaupungin arkkitehtuuria ja teiden verkostoa.
Vaikka Mdinan kaupunki katuineen on tallailtu läpi vajaassa muutamassa tunnissa, ei kaupungista kannata poistua ennen pimeän tuloa, sillä auringon laskettua syttyy hitunen taikaa valaisemaan Mdinan kapeita katuja. Keveä lyhtyjen valo alleviivaa Mdinan keskiaikaista tunnelmaa ja synnyttää romanttisen vaikutelman. Samalla herää ajatus josko täälläkin on kuvattu Game of Thronesia.
Vastaus tähän kysymykseen on ’kyllä’ ja asiaa syvällisemmin tutkittuani Maltan kohteita on enemmänkin näkyvillä sarjan ensimmäisen tuotantokauden jaksoissa (tsekkaa esim. täältä tarkempia lokaatioita). Game of Thrones -faneille Mdina on siis suositeltava kohde!
Fiilisteltyä tovin kapeilla ja hämärillä kujilla, alkaa turistia helposti huikoa. Mdinassa on onneksi muutamia oikein mukavan tuntuisia ravintoloita, joihin voi paeta hämärän suojaan – ja ravita kurnivaa vatsaa. Jos kaipaat mukavan rentoa ja bistomaista tunnelmaa, tsekkaan esim. Bacchus, jonka ruokatarjonta on todella maukasta!
Mdinan ja Rabatin reissuun kannattaa varata kokonainen päivä, etenkin jos haluaa vierailla sekä maanalaisissa luolissa että Mdinan kaupungissa. Historialliset nähtävyydet ja Mdinan kapeat kujat ovat kokopäiväisen vierailun arvoisia ja jättävät lämpimän muiston sekä antavat paljon ajateltavaa. Älä siis unohda vierailla näissä historiallisissa kaupungeissa kun matkaat Maltaan!