Suppailu sopii erinomaisesti kaikenikäisille, lähes vauvasta vaariin. Taapero tai leikki-ikäinen lapsi ei kuitenkaan vielä pysty suppailemaan yksin, mutta vanhemman seurassa suppailu voi olla oiva keino lapsen luontosuhteen parantamiseen ja vesileikkimiseen, mutta toisaalta myös ensipuraisu elinikäiseen suppailuharrastukseen.
Minä aloitin 2,5-vuotiaan esikoistyttäreni suppailukasvatuksen juhannuksen jälkeisellä viikolla tekemällä parinkymmenen minuutin SUP-lenkin mökkirantamme tuntumassa. Sitä ennen olimme puhuneet vaimoni kanssa tyttärellemme suppailusta, leikkineet SUP-lauta-avaimenperillä ja fiilistelleet yhdessä miten hauskaa suppailu isän kanssa olisi.

Kun vihdoin koitti aika ensimmäiseen yhteiseen SUP-kokeiluumme, tyttäreni olikin aivan valmis: hän laittautui nopeasti pelastusliiviinsä ja marssi taitavasti laudan etuosaan minun pitäessä laudasta kiinni.
Turvallisuus ennen kaikkea
Juhannuksen tienoilla on tänä kesänä ollut mukavan lämmintä ja aurinkoista. 2,5-vuotiaalle se on tarkoittanut aurinkosuojasta huolehtimista ulkoillessa. Tyttäremme käyttää vesileikeissä UV-suojattua uima-asua, joka suojaa pitkähihaisena ja -lahkeisena erittäin hyvin auringolta. Tämä asu sopii siten myös suppailuun täydellisesti. Päässään tyttärellämme on vielä aurinkohattu, joten jahka aurinkorasvaa on levitetty kasvojen, käsien ja jalkojen näkyviin osiin, on hän valmis viettämään aikaa auringossa.
Aurinko on yksi osa turvallisuutta, mutta vielä tärkeämpi puoli on vesiturvallisuus. Tyttäreni osalta tämä tarkoittaa 100 Newtonin Hokka Baby Boating -pelastusliivin käyttöä, jonka pitäisi olla yksi ikäryhmän parhaista ja turvallisimmista malleista. Pelastusliivi on kyllä välttämättömyys pienen lapsen kanssa suppaillessa. Kaatumistilanteissa ei halua riskeerata mitään uimataidottoman osalta. Onneksi tyttäreni pitää liivin käytöstä ja sen päälle laitto tietääkin hänelle aina jonkinlaista seikkailua.


Mutta itse suppailuun ja tyttäreni ensikokemuksiin. Aloitimme lähtemällä mökkirannasta varovaisesti ja etenemällä rantaviivan suuntaisesti. Minä meloin polvillani vajaan kädenmitan päässä tyttärestäni. Mökkijärvemme on sopivan rehevä, mikä tarkoittaa sitä että rantaviivan tuntumassa on erilaista vesikasvustoa lumpeista ja ulpukoista kaisloihin ja ruokoihin. Näitä olikin kiehtova tutkia ja poimia mukaan laudan päälle matkamuistoiksi läiskyttelyn ja jalkojen vedessä huljuttelu ohella.
Omasta rannassa suuntasimme kohti naapureiden rantavesiä ja ihastelemaan heidän mökkejään. Välillä piti pysähtyä ihmettelemään lähellä uivia ahvenia tai sudenkorentoja, jotka uskaltautuivat yllättävän lähelle. Tyttäreni viihtyi SUP-laudan kärkiosassa pehmusteen päällä todella hyvin, eikä olisi edes kaivannut rannalle takaisin (yritin muutaman kerran, mutta aina palasimme vesille).
Vinkkejä ja kokemuksia kanssasuppailijoilta
Lapsen kanssa yhteistä suppailuharrastusta aloittaessa on hyvä kuunnella myös muiden suppailevien vanhempien mietteitä. Sainkin oman kokemukseni jaettua hyviä vinkkejä leikki-ikäisten ja lasten kanssa suppailuun SUP Suomi -Facebook-ryhmästä, jossa nelisen tuhatta Suomi-suppailijaa jakaa päivittäin kokemuksiaan erilaisista suppailuaiheista ja fiilistelykuvia retkistään. Kokemukset lapsen kassa suppailusta olivat hyvin samankaltaisia ja rohkaisivat minua jatkamaan yhteisiä suppailukokeiluja mökkijärvellämme.
Sain myös hyvän vinkin hyödyntää lasten melaa, joka mahdollistaa lapsen osallistumisen matkan tekoon ja tuo iloa sekä tekemistä SUP-laudalla istuvalle lapselle. Ehkä sellainen voisi sopia myös minun tyttärelleni? Ja muutaman vuoden päästä olisikin jo aika miettiä oman lastenkokoisen laudan hankkimista – tietenkin vain jos suppailukärpänen puraisee tytärtäni minun lailla.
Suppailuterveisin, Antti
Moikka!
Meidän tytär täytti juuri kaksi vuotta ja ensi kesänä toivoisimme pääsevämme hänen kanssaan suppailemaan, joten tämä oli innostava postaus – kiitos! 🙂
Olisin vaivannut sinua yhdellä lautakysymyksellä, kun en tiedä, ketä muuta vaivaisin. Jos ehdit vastata, mahtavaa. Haluaisin ostaa ensimmäisen oman sup-laudan, joka on laadultaan tarpeeksi hyvä miellyttävään suppailemiseen. Olen tykännyt eniten Redin laudasta,kun sitä vuokrailin, mutta hinta siinä on aika kova. Olen kevyrtakenteinen (55kg/170cm), joten liian jämerää lautaa en toivoisi. Olen pohtinut Asenteen lautoja, mutta niissä on ollut painosuositus suppailijalle alkaen 70kg. Asenteen Lite-lauta olisi ilmeisesti vähemmän jämerä, mitä mieltä olet siitä? Toisaalta, voiko siihen ottaa lasta mukaan ensi kesänä?
TykkääLiked by 1 henkilö
Moi Sanna! Kiva kuulla, että postaus oli innostava. Teillä on varmasti kiva kesä tulossa ensi vuonna kun pääsette suppailemaan yhdessä kolmivuotiaan kanssa. Se on mukavaa aikaa lapsen kanssa 😊.
Mielellään jeesaan lauta-asioilla! Redin laudat ovat todella hyviä, mutta ovat kyllä kalleimmasta päästä – kuten itsekin pohdit. Redillä suppailevat ovat kyllä järjestään tyytyväisiä käyttöön. Samoin Asenteella on hyviä lautoja ja tuo Lite on mielestäni kelpo all-round-lauta. Mittojen puolesta siinä kyllä kulkee myös pieni lapsi, mutta miettisin käyttötarkoituksia laajemmin: haluatko tehdä pidempiä SUP-retkiä, mennä kovemmassa aallokossa vai vain tyynellä, ja onko tarkoitus lastata kyytiin muuta tavaraa retkille? Itse olen tykästynyt Touring-malleihin, sillä niissä laudoissa on hyvä muotoilu rankempaankin tuuleen/aallokkoon, ne ovat mukavan pitkiä (joten lapsi kulkee kyydissä nokassa oikein hyvin) ja kuitenkin ovat sopivan leveitä, jotta niillä pysyy pystyssä. Oma Shark SUP Touring on erittäin suositeltava, mutta se ei ole kovinkaan siro (eli on hyvin pitkä), joten ei välttämättä sovi sinun suunnitelmiisi.
Vaihtoehtona tuolle Asenteen Litelle voisi olla esim. alla olevat, jotka hieman pidempiä mutta selkeästi halvempia
– Ulappa Tyyni
– Saimaa SUP Bass
– Shark SUP All Round (10’6” pitkä)
TykkääTykkää
Ja vielä kommenttina, että melkein kaikkiin lautoihin voi ottaa lapsen kyytiin 😊. Kannattaa tsekata Lappiksen video jossa muuten avataan suosituspainon ja maksimipainon eroa: https://youtu.be/JwOKUCttemw
TykkääTykkää
Suuren suuri kiitos viestistäsi! 🙂
Ajatus olisi tehdä pidempiä retkiä, ehkä ei niinkään aallokossa – ainakaan aluksi. Täytyy pohtia noita touring-malleja ja katsastaa listaamasi laudat. Jos löytäisin Redin käytettynä, olisi sekin tietty hyvä. 🙂 Osaatko yhtään sanoa, mitä hintaa käytetyistä, vaikkapa nyt Redin, laudoista kannattaa maksaa?
Kiitos linkistä!
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiva jos vastauksesta oli apua! 😊 Pidemmille retkille suosittelen kyllä ehdottomasti Touring-mallia ja on niitä onneksi vähän lyhyempinäkin.
Nuo Redin laudat säilyttävät muuten hintansa aika hyvin, mutta suunnilleen puoleen hintaan niitä olen nähnyt myytävän käytettynä. Käytettyjen lautojen osalta kannattaa tsekata Facebookin ”SUP-lauta ja tarvike kirppis – vain käytettyä!”-ryhmä, joka on suht aktiivinen.
TykkääTykkää
Kiitos! 🙂
TykkääTykkää